Trigeminus neuralgie – Aangezichtspijn

Trigeminus neuralgie is een redelijk veelvoorkomend probleem en betekent: pijn aan de Nervus Trigeminus, dit is een Latijnse benaming voor “aangezichtspijn”. Een erg pijnlijke en vervelende aandoening. De Nervus Trigeminus is een zenuw in het gezicht met drie takken. Trigeminus neuralgie uit zich in een eenzijdige plotse, hevig stekende, brandende pijnaanvallen in een deel van het gelaat. Als u de pijn voelt in de 1e tak van de Nervus Trigeminus, voelt u het in het voorhoofd. Zit uw pijn in de bovenkaak, neusvleugel of bovenlip, dan gaat het om de 2e tak. Bij de 3e tak zit de pijn in de onderkaak, onderlip of tong. Tussen de pijnaanvallen zijn de patiënten meestal vrij van pijn en is het gevoel normaal.

De pijn kan soms worden opgewekt door kou of tocht, waardoor sommige mensen een gedeelte van hun gezicht bedekken als ze naar buiten gaan. Maar ook stress kan een factor zijn. De pijn kan worden opgewekt door bewegingen van het gezicht, zoals praten, kauwen, slikken, wassen, tanden poetsen, scheren of uw gezicht insmeren. Het wordt gezien als één van de meest pijnlijke zenuwaandoeningen.

​In de reguliere geneeskunde is het niet zo gemakkelijk om deze pijn te bestrijden. Pijnstillers en anti-epileptica zijn veelgebruikte opties, maar hebben bijwerkingen. Als deze niet werken kan er chirurgisch ingegrepen worden aan de wortel van de zenuw, bij het oor. Het is belangrijk dat een grondige reguliere screening gedaan wordt, want de oorzaken van de aangezichtspijn kunnen erg variëren. Regelmatig wordt de oorzaak gevonden, echter is het dikwijls niet zo duidelijk waar de pijn vandaan komt.

Wat kan T.C.M. doen voor aangezichtspijn?

De T.C.M. heeft een andere kijk op aangezichtspijn.Vanwege het feit dat de hevige aangezichtspijnen dikwijls vaag blijven, is het interessant om het probleem te benaderen vanuit de T.C.M. De meridianen die over het gelaat lopen, zijn daar de invalshoek. Pijn in de meridianen van het gelaat betekent dat de stroom van energie en bloed in dit netwerk niet meer voldoende stroomt, oftewel “stagneren”.

Dit veroorzaakt (hevige) pijn en kan verschillende oorzaken hebben:

 • Koude kan pijn uitlokken en veroorzaken.
  Als warmte goed doet en de pijn daardoor in het gelaat vermindert, betekent dat koude de oorzaak is. Deze mensen hebben het meestal in het algemeen ook makkelijk koud, daardoor dringt koude sneller binnen en kan aangezichtspijn veroorzaken.
 • Hitte kan een rol spelen.
  Koude voelt goed en vermindert de pijn. Meestal zijn er dan meer hitte verschijnselen, zoals rood doorlopen ogen, rood aangezicht, zweten, dorst, schaarse en donkere urine. In oude T.C.M. geschriften wordt dan verwezen naar Lever Vuur als oorzaak van scherpe, stekende aangezichtspijn.
 • Stress.
  Bij stress wordt volgens de oude T.C.M. geschriften de energie van de Lever beïnvloedt en dat kan op termijn weer Lever Vuur veroorzaken. Vaak zal men met aangezichtspijn uit zichzelf al stress vermijden, omdat men merkt dat stress een uitlokkende factor is van hun aangezichtspijn. Binnen de T.C.M. wordt duidelijk een verband gezien tussen stress en Lever Vuur als uitlokkende factor.
 • Hitte in het maagsysteem.
  Dit vanwege het feit dat de maagmeridiaan ruim vertegenwoordigd is in het gelaat. Te rijkelijk eten, teveel snoepen, teveel alcohol, te bourgondisch leven, teveel suiker, teveel koolhydraten, geven dikwijls Slijm met Hitte. Dit kan zich gaan uiten in het gelaat in de maagmeridiaan. Bij een sinusitis (bijholteontsteking) is Slijm Hitte in de maagmeridiaan meestal de oorzaak, maar kan dus ook aangezichtspijn veroorzaken.

Behandeling:

De acupunctuur naalden komen in het hele lichaam en ook een paar fijne naaldjes in het gelaat. Ik gebruik dan speciale, extra kleine en dunne gezichtsnaalden. Het is in dit geval raadzaam om minimaal 6 tot 10 keer te komen. In de loop van de behandelingen kan worden bekeken en besproken of de behandeling aanslaat en of het zin heeft om ermee door te gaan. De problemen zullen langzaam van karakter veranderen en de pijn zal minder intens worden, of het pijngebied wordt kleiner, of de pijnaanvallen komen minder vaak. Iedereen reageert anders. Maar zolang er verbetering is, heeft de behandeling zin en kan voortgezet worden, altijd in overleg met u.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.