Auriculotherapie

De Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) wordt al eeuwenlang beoefend, waarvan acupunctuur en fytotherapie, als complementaire geneeswijze een onderdeel is. Het heeft een holistische kijk op gezondheid en welbevinden op het menselijk lichaam. Er wordt niet alleen gekeken naar uw probleem, maar ook naar de oorzaak. Dit houdt in, dat de mens een onlosmakelijk deel van zijn omgeving is. De omgevingsfactoren als klimaatomstandigheden, emoties, voeding, leefwijze, slaappatroon en beweging kunnen van invloed zijn.

Auriculotherapie is een ander woord voor “ooracupunctuur” en een relatief moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Via de reflexzones van de oorschelp krijg je direct toegang tot alle lichaamsgebieden en lichaamssystemen. Op eenvoudige wijze kan zo een bepaalde zone worden beïnvloed, waardoor het een gemakkelijke en praktische aanvulling is, op de andere therapeutische werkwijzen. Naast deze vrij simpele toepassing, zijn er vele andere manieren waarop auriculotherapie kan worden benut. Auriculotherapie is de laatste decennia uitgegroeid tot een volledige op zichzelf staande werkvorm, maar kan uiteraard ook geïntegreerd zijn in de klassieke acupunctuurbehandeling. Het kan bijvoorbeeld goed ingezet worden ter ondersteuning bij het stoppen met roken of ander verslavingen en bij verandering van voedingspatroon (“dieet”).

Bij auriculotherapie wordt gebruik gemaakt van zeer kleine acupunctuurnaaldjes, deze blijven ongeveer 20 minuten zitten. Tevens kan hierbij gebruik gemaakt worden van ‘verblijfs’ naaldjes of korreltjes. Dit zijn superkleine steriele naaldjes of korreltjes van bijvoorbeeld koolzaad, waar ik na plaatsing een klein pleistertje overheen plak. Deze kunt u dagelijks (meermaals) activeren door ze even te masseren. De kleine ooracupunctuurnaaldjes kunt u, mits ze niet eerder gaan irriteren, maximaal 1 week blijven zitten. De verblijfskorreltjes kunnen langer dan een week blijven zitten.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact met mij op.