Guasha

De Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) wordt, net als acupunctuur en fytotherapie, al eeuwenlang beoefend, waarvan guasha een onderdeel is. Het heeft net als de overige complementaire geneeswijzen als acupunctuur en fytotherapie een een holistische kijk op gezondheid en het welbevinden van het menselijk lichaam. Er wordt niet alleen gekeken naar het probleem, maar ook naar de oorzaak. Dit houdt in, dat de mens een onlosmakelijk deel van zijn omgeving is. De omgevingsfactoren als klimaatomstandigheden, emoties, voeding, leefwijze, slaappatroon en beweging kunnen van invloed zijn.
Guasha betekent letterlijk:
Gua = schrapen,
Sha = ophoping/stagnatie.

In heel Zuidoost-Azië is het schrapen met een munt, steen of hoorn een bekende techniek voor het behandelen van spierpijnen en verkoudheden. In China kennen we guasha al meer dan tweeduizend jaar. In oude geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om problemen en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Deze techniek werd en wordt tot op heden nog steeds toegepast als een “huis-tuin en keukenmiddel” op het platteland. Door de eeuwen heen ontwikkelden zich diverse schraap instrumenten. Ze werden gemaakt uit diverse materialen zoals hout, bamboe, hoorn, metaal, gesteenten en kunsthars tot metaalsoorten toe. De schraaptechnieken zijn uiteindelijk alleen binnen de T.C.M. verder ontwikkeld tot een “Guasha therapie”. Als basis voor deze therapie, werd het schrapen met name op de meridianen en meridiaanpunten ingezet. Guasha is gericht op het verwijderen van afvalstoffen uit ons lichaam en het tot stand brengen van een betere doorstroming van onze energie en ons bloed.

Functies Guasha:

 • bevordert de doorbloeding
 • ontgift en ontzuurt
 • stimuleert het immuunsysteem
 • neemt blokkades en pijn weg
 • stimuleert werking van de organen
 • zorgt voor meer vitaliteit
 • vermindert spanning (stress), vermoeidheid en burn-out
 • brengt emoties opnieuw in evenwicht
 • geeft ontspanning op fysiek en mentaal vlak

Snel resultaat

Guasha stimuleert het ontgiftingsmechanisme van ons lichaam, zodat de losgemaakte afvalstoffen weer goed kunnen worden afgevoerd. Bloed en energie weer kunnen gaan stromen en diverse problemen en/of ziektes verminderen of helemaal verdwijnen. Guasha biedt snel resultaat bij veel uiteenlopende problemen en brengt het algehele energieniveau omhoog. Guasha kan daardoor bij vele problemen en ziekten worden toegepast. Zowel preventief, als een middel om daadwerkelijk een (chronisch) probleem te verhelpen of een ziekte te verlichten.

Afvalstoffen veroorzaken problemen

Ons lichaam heeft het heel druk om elke dag onze afvalstoffen via urine en ontlasting af te voeren. Voor het grootste deel kan het lichaam dit aan, maar het lukt niet altijd om alles af te breken en af te voeren. Het lichaam slaat dan de niet afgevoerde afvalstoffen in ons lichaam op, op een plaats waar het zo weinig mogelijk schade kan veroorzaken. Dit is slim van ons lichaam, gezien daardoor op korte termijn geen tot weinig problemen ontstaan. Deze afvalstoffen worden opgeslagen in ons bindweefsel, spieren en gewrichten, als het lichaam niet meer in staat is om alle afvalstoffen via ons lymfesysteem af te voeren. Het bindweefsel slibt hierdoor dicht, spieren verzuren en gewrichten gaan ontsteken. Het bloed en onze energie kan niet meer goed stromen en waardoor op de lange termijn, kunnen deze opgeslagen afvalstoffen wel voor problemen en/of ziektes zorgen. Dit noemen wij “stagnaties”. Misschien herkenbaar zoals: pijn, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, rugpijn, nek-, schouder- en RSI-klachten, stress/burn-out, reumatische aandoeningen, bronchitis, astma, spijsverterings- en stofwisselingsstoornissen.

Afvalstoffen komen in ons lichaam door:

 • stress
 • voeding
 • medicatie
 • alcohol
 • roken
 • milieuvervuiling

Behandeling

Bij de behandeling wordt eerst een olie op de huid aangebracht en wordt er met een speciale schraper over de huid geschraapt. De schraper is tegenwoordig meestal vervaardigd uit jade of hoorn. Door de druk van het schrapen, komt er een soort zuiging onder de huid die inwerkt op het bindweefsel. De huid wordt tijdens de behandeling rood en op de plaatsen waar de stagnaties aanwezig zijn verschijnen “bloeduitstortingen” (Sha) in de onderliggende huid, variërend van diep rood tot paars-zwart. Aan de kleur van de Sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer de stagnatie. De verkleuring wordt veroorzaakt door de vrijgekomen afvalstoffen, vermengt met een beetje bloed. Op een plek waar afvalstoffen zitten, zijn de haarvaten zwak en de bloedvaten broos. Door de wrijving over de huid, zullen de haarvaten in de vervuilde gebieden knappen en een druppel bloed afgeven. Daarna sluit het haarvat weer. Dit bloed komt in het zachte bindweefsel, tussen de huid en het spierweefsel. Omdat er in het bindweefsel geen bloed hoort te zitten, wordt het immuunsysteem geactiveerd om het bloed en de afvalstoffen af te voeren. Doordat de bovenste laag van de huid wordt gereinigd, heeft het lichaam de mogelijkheid om afvalstoffen uit dieper gelegen lagen naar de oppervlakte te brengen, waardoor de reiniging zelfs tot in de inwendige laag kan doorwerken. Bij een normale conditie verdwijnt de Sha volledig binnen 3 tot 7 dagen.

Wat een bijkomend voordeel is, is dat guasha niet alleen op lichamelijke niveau, maar ook emotioneel niveau inwerkt. Hierdoor is het mogelijk dat u na een behandeling emotioneler bent of dat plots er bepaalde gevoelens of gedachten opkomen.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact met mij op.