Voeding

5 elementen voedingsleer

De voedingsleer volgens de Chinese 5-elementen kijkt naar de energetische waarde, de levensenergie van voeding en het effect hiervan op de totale mens. Het is vergelijkbaar met de visie en bereidingswijzen van voeding die onze overgrootouders al hadden. Het leven en eten naar de seizoenen, kruiden aan de maaltijd toevoegen om het makkelijker verteerbaar te maken en dergelijke wetenswaardigheden. Al duizenden jaren geleden wist men, dat door het eten van uitgebalanceerde voeding een mens tot op hoge leeftijd gezond en vitaal kan blijven. Dit is voor velen de laatste tientallen jaren sterk veranderd. Tegenwoordig zijn vele producten het hele jaar “gewoon” verkrijgbaar en zijn de invloeden van de seizoenen steeds verder op de achtergrond geraakt. Dit is van invloed op onze lichaam, geest en onze gezondheid.

De Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) is net zoals bij acupunctuur, auriculogie, fytotherapie van oudsher een preventieve geneeskunde, waarbij onder andere ook voeding werd en wordt gebruikt om het lichaam en geest in een optimale conditie te houden om ziekten te voorkomen en te genezen. De kennis hierover is onvoorstelbaar groot en bewijst al duizenden jaren zijn effectiviteit. Goede voeding kan de gezondheid bevorderen, disbalansen herstellen en zowel lichamelijke als emotionele problemen verminderen. Gezonde voeding, is daarbij de belangrijkste schakel ten behoeve van het behoud of herstel van uw gezondheid. Maar in het oerwoud van “zin en onzin” in onze maatschappij over voeding, raken veel mensen het spoor bijster.

Voedingsadvies

Mijn voedingsadvies is daarom individueel, toegespitst op uw persoon met uw bijzonderheden, gevoeligheden en eventuele aandoeningen en problemen. Het moet passen bij u als persoon en uw omstandigheden. Zodat uw gezin, familie, vrienden gewoon met “de pot” mee kunnen eten. Een goed voedingsadvies moet inzicht geven, motiverend en praktisch uitvoerbaar zijn. Het beste en voor u het makkelijkste is, als er een goede balans is tussen teveel en te weinig advies. Het lichaam heeft namelijk van oorsprong, een gevoeligheid voor wat het nodig heeft en hoeveel. Teveel detail in een voedingsadvies zou deze gevoeligheid buiten spel zetten. En dat terwijl het juist de bedoeling is, dat u gaat leren voelen wat u écht nodig heeft, weer te gaan luisteren naar uw lichaam. Een te algemeen voedingsadvies daarentegen, zou te weinig houvast bieden. Mijn voedingsadviezen worden uit inzichten van zowel de reguliere, als de Chinese geneeskunde gevormd.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op of kijk bij “Voedingsvragen”.