Bijholte problemen – Sinusitis

Bijholte problemen ofwel sinusitis wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of soms een allergie en zit in in de slijmvliezen van de kaakholten. Het is vaak het gevolg van een verkoudheid. Er ontstaat dik slijm, wat in eerste instantie vaak niet opgemerkt wordt. Met name bij bukken kan men het slijm voelen, dit uit zich in een pijnlijk en drukkend gevoel in het gelaat ter hoogte van het jukbeen, het voorhoofd en rond de ogen. Het kan voelen als een aangezichtspijn, het wordt niet altijd herkent als sinusitis. De pijn kan komen en gaan en is dan soms erg intens. Maar kan zich ook uiten als een constant aanwezige zeurende, zware pijn. De sinusitis kan chronisch worden.

Welke problemen horen bij een sinusitis?

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • niet helder kunnen denken
  • verstopte neus
  • hoesten
  • aangezichtspijn

KNO- of huisartsen behandelen sinusitis vaak met een zoutoplossing, neusdruppels, zuigen de holtes uit, of er wordt antibioticum voorgeschreven, desondanks komt de aandoening toch vaak terug.

Verschil acute en chronische sinusitis?

Acute sinusitis is een normale complicatie van een verkoudheid en gaat meestal na een paar dagen weer over. Bij chronische sinusitis zijn de bijholtes constant ontstoken. Deze zijn holtes gevuld met slijm. De aanleiding voor een chronische sinusitis kan door een allergie (bv. hooikoorts) komen, of doordat een acute sinusitis niet helemaal is hersteld en een nieuwe verkoudheid opnieuw een sinusitis veroorzaakt. Hierdoor zijn de slijmvliezen van de holtes voortdurend geïrriteerd.

Wat kan T.C.M. doen voor sinusitis problemen?

Bij een acute sinusitis geeft acupunctuur goede resultaten. Bij chronische sinusitis duurt het langer, tot er verbetering opgemerkt wordt. In combinatie met chinese fytotherapie ter ondersteuning van de acupunctuurbehandelingen, lossen de problemen sneller op en zal de pijn afnemen.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.