Diabetes Mellitus

Diabetes Mellitus, in de volksmond vaak “suikerziekte” genoemd, is de meest voorkomende ziekte in ons land. Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte, waardoor geen insuline meer door uw lichaam wordt aangemaakt, of niet meer reageert op insuline. Doordat hierdoor de bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd wordt, is deze te hoog. Vaak in combinatie met een te hoge cholesterolwaarde en bloeddruk. Bloedsuiker heet officieel “bloedglucose”, dit is de brandstof voor het lichaam waarop alle spieren en organen werken. Het lichaam maakt glucose van koolhydraten uit de voeding. Deze zitten uiteraard in suiker maar ook in fruit, sommige groenten, melk, brood, aardappelen en andere soorten zetmeel, komen in het bloed terecht als bloedglucose en gaat naar al uw lichaamscellen om energie te leveren. Normaal gesproken zorgt uw lichaam voor precies genoeg insuline om de bloedglucose te verwerken. Zo blijft de bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen. Bij diabetici is dat evenwicht weg, de bloedglucose blijft dan in het bloed en kan niet gebruikt worden als brandstof, waardoor het lichaam het door overmatig urineren probeert kwijt te raken.

1e symptomen:

  • vermoeidheid
  • veel dorst
  • overmatig urineren

Complicaties

Veel diabetici krijgen op lange termijn complicaties, veroorzaakt door de te hoge bloedsuikerspiegel: beschadigde bloedvaten, hoge cholesterolwaarde en bloeddruk. Er kunnen afwijkingen ontstaan aan ogen, voeten, hart- en bloedvaten, nieren en zenuwen. Tevens kunnen er maagproblemen en erectiestoornissen voorkomen.

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes, slechts 1 op de 10 diabetici heeft type 1, ook wel “jeugddiabetes” genoemd. Daarentegen hebben 9 op de 10 mensen diabetes type 2. Ook wel “ouderdomsdiabetes” genoemd, alhoewel tegenwoordig ook steeds vaker bij jongere mensen wordt waargenomen. Daarnaast bestaan er nog zwangerschapsdiabetes en een aantal minder vaak voorkomende soorten diabetes zoals Mody, Lada, Midd, neonatale diabetes en diabetes insipidus. De complicaties zijn hetzelfde als voor diabetes type 1 of type 2.

Kenmerken diabetes type 1:

  • het lichaam maakt helemaal geen insuline (meer) aan
  • het afweersysteem maakt per ongeluk de cellen kapot die insuline aanmaken
  • zelf insuline injecteren of dragen een insulinepomp

Kenmerken diabetes type 2:

  • het lichaam heeft te weinig insuline
  • het lichaam reageert niet meer goed op insuline
  • overgewicht en gebrek aan beweging zijn een risicofactor
  • erfelijke aanleg vergroot de kans op het krijgen van dit type diabetes
  • medicijnen voorgeschreven en voedings- en bewegingsadviezen
  • eventueel insuline injecteren

Oorzaken

Tussen de T.C.M. en reguliere geneeskunde zijn opvallend veel overeenkomstige oorzaken voor diabetes. Beide erkennen het belang van de erfelijke factor bij diabetes. Zoals gezien bij type 1.

Bij type 2 is dat anders daar wordt namelijk het eten van teveel zoet en vet voedsel en het drinken van teveel zoete dranken, waaronder alcohol. Hierdoor vindt er gewichtstoename plaats en wordt gezien als één van de oorzaken van diabetes. Beide adviseren een gematigd eetpatroon om onder andere gewichtstoename te verminderen en te voorkomen.

Beide geven ook aan dat hetzelfde orgaan wordt aangetast, namelijk de pancreas. Volgens de visie van de T.C.M. is dat onderdeel van het orgaansysteem van de milt.

Wat kan T.C.M. doen voor diabetes mellitus?

Acupunctuur is zeer effectief in combinatie met chinese fytotherapie, een bepaalde lifestyle met aangepaste gezonde voedingsgewoonten, waardoor een beperking van overgewicht is binnen de T.C.M. van belang. Uit verschillende onderzoeken gedaan in China blijkt, dat het de voortgang van diabetes aanmerkelijk kan vertragen en in het bijzonder in de beginfase van diabetes is acupunctuur effectief. Afhankelijk van de mate waarin de behandeling aanslaat kan acupunctuur er mede toe bijdragen dat er helemaal geen medicijnen gebruikt hoeven te worden. Dit is echter alleen het geval indien het orgaansysteem van de milt nog werkt, dus regulier gezien: dat de pancreas nog insuline produceert en indien er sprake is van een beginnende diabetes zonder ernstige complicaties. Een passende lifestyle met aangepaste voedingsgewoonten is hierbij noodzakelijk. Als er echter sprake is van complicaties, kan acupunctuur eraan bijdragen de complicaties effectief te kunnen behandelen. Het is dan afhankelijke van de duur van de diabetes en de duur van de complicatie hoe effectief de behandeling zal zijn. Het voorkomen van stress in het behandelen van de complicaties bij diabetes, is een belangrijke factor die het voortschrijden van complicaties kan vertragen. Een behandeling is het meest effectief als er nog geen oogklachten, vernauwingen in de kransslagaders of aandoeningen in de bloedvaten van de hersenen zijn. Bij oogklachten kan acupunctuur wel effectief zijn, maar de combinatie met chinese fytotherapie geeft een beter effect. De complicaties geven de ernst van de slijtage, van het lichaam van de diabeet, aan. Bij een meer chronisch beeld, als men meer dan veertig jaar diabetes heeft en al langer lijdt aan complicaties zal een acupunctuurbehandeling minder effectief zijn. Uit onderzoek is ook gebleken dat een langer behandelingtraject effectiever is dan een korte, hierbij wordt uitgegaan van een traject van op zijn minst drie maanden.

Conclusie:

  • zo snel mogelijk na uw diagnose diabetes starten met acupunctuur behandelingen
  • eventuele complicaties specifiek behandelen met acupunctuur
  • aanpassing in de levenswijze: voeding, voldoende lichaamsbeweging, het voorkomen van overactiviteit en stress
  • acupunctuur i.c.m. fytotherapie
  • voldoende aandacht besteden aan het voorkomen van diabetes

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.