Eczeem

Allergisch contact eczeem minder bekend als “contact dermatitis”, is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid. Er bestaan veel allergenen die de eczeem veroorzaken en zitten in alledaagse producten, zowel natuurlijke als synthetische stoffen. Eczeem komt wereldwijd bij alle leeftijdsgroepen voor en geen onderscheid tussen man of vrouw. Een relatief klein aantal allergenen veroorzaken de meeste eczeem, zoals:

  • Nikkel (juwelen en gespen)
  • Chroom (cement)
  • Latex (rubberen handschoenen)
  • Parfum (cosmetica en luchtverfrissers)
  • Planten (zoals sleutelbloemen of composieten)

Aangeboren gevoeligheid of externe oorzaak

Het ontstaan van eczeem wordt beïnvloed door uw lichamelijke gezondheid en komt het meest voor bij een aangeboren gevoeligheid ofwel overerving. Bij aangeboren gevoeligheid, zijn de huid en de weefsels eronder los verbonden, waardoor de beschermende functie zwak is en het lichaam vatbaarder is voor eczeem. Contact met bepaalde stoffen, zoals hierboven genoemd, kunnen het activeren. In situaties waarbij externe pathogenen het lichaam direct kunnen binnendringen, kan dit de circulatie van bloed en energie in de oppervlakte van uw lichaam verstoren en stagnatie veroorzaken. Dit schaadt de beschermende functie van de huid, wat eczeem kan veroorzaken.

Twee fasen van de ontstekingsziekte:

  • Inactieve fase: dit is de periode waarin een persoon wordt blootgesteld aan een eerste allergeen en het immuunsysteem in het lichaam zal reageren en gevoelig wordt gemaakt.
  • Actieve fase: blootstelling aan hetzelfde allergeen zorgt dat het immuunsysteem gevoelig zal reageren op het allergeen met als resultaat eczeem.

De inactieve fase duurt ongeveer 7 tot 10 dagen na het eerste huidcontact, maar het duurt meestal veel maanden of jaren van blootstelling aan kleine hoeveelheden allergeen om de gevoeligheid van het lichaam te veroorzaken. De gevoeligheid voor eczeem varieert en is afhankelijk van de aard van de allergeen, de hoeveelheid van de allergeen en de genetische gevoeligheid van u als persoon. Zodra er een eczeem optreedt, houdt het aan voor jaren, zo niet voor het leven. Herhaald contact met het allergeen leidt tot uitlokking van eczeem. Reacties kunnen vervolgens overal op de huid worden opgewekt.

Symptomen

De belangrijkste symptomen van eczeem zijn de aanwezigheid van uitslag, een jeukende, brandende sensatie en zwelling. De uitslag kan zich ontwikkelen tot verdikte plekken of in ernstige gevallen blaren. Krabben aan de uitslag veroorzaakt “lekkage”, wat de irritatie verergerd. In zeldzame gevallen kan zwelling en gevoeligheid van de oogleden, lippen en perineum optreden. Het eczeem veroorzaakt een relatief sterke immuunreactie bij het bestrijden van overmatige pathogenen, waaronder koorts, dorst, prikkelbaarheid, buikontsteking, obstipatie en donkergekleurde urine. De ernst varieert met de verdere ontwikkeling van het eczeem. De snelheid van ontwikkelen na contact met het allergeen is ook in verhouding tot de mate van gevoeligheid en kan variëren van 6 uur tot enkele dagen.

Wat kan T.C.M. doen voor eczeem?

Aangezien eczeem wordt gezien als een over gevoelig syndroom van het immuunsysteem kan acupunctuur met behulp van fytotherapie zeer effectief zijn.

Oorzaken

De energie van de longen en milt hebben een sterke invloed op eczeem, omdat deze de belangrijkste organen zijn die de huidfunctie bevorderen en ondersteunen. Binnen de T.C.M. zijn onze huid en haar onze verdediging tegen aanvallen van buitenaf, de longen reguleren deze beschermende functie. Daarom worden huidziekten altijd aangetoond als een long probleem. De milt is verantwoordelijk voor het verkrijgen van voedingsstoffen uit voedsel en voor het transporteren van vloeistoffen door het hele lichaam, een verminderde functie van de milt kan bijdragen aan een ongezonde huid, waaronder zwellingen. T.C.M. beschouwt net als de reguliere geneeswijze dat de oorzaak van eczeem zowel afkomstig kan zijn vanuit het lichaam, als afkomstig van buiten het lichaam.

Tijdens de behandeling worden uw symptomen beoordeelt en onderverdeelt in speciale “disharmoniepatronen”. Eczeem kan worden ingedeeld in de volgende T.C.M. patronen:

Overmatige hitteopbouw

Deze vorm van eczeem begint acuut. De huid lijkt eerst roze, of met een rode uitslag en er is een duidelijk oedeem in de opperhuid waar te nemen. De uitslag ontwikkelt zich dan in verdikte plekken en gaat gepaard met een branderig gevoel en jeuk, eventueel ook monddroogheid, dorst, koorts, prikkelbaarheid, donkere urine en constipatie. Overgevoelige reacties van het lichaam zijn het gevolg van een verminderde werking van organen of verstoring van de bloed- en energiecirculatie. De allergenen veroorzaken interne veranderingen en bevorderen de accumulatie van overmatig hitte. Dit verstoort de beweging van bloed- en energie in de huid en leidt tot een brandende, jeukende uitslag.

Overmatige hitte gemengd met vocht

Dit is een serieuzere vorm van de aandoening. De rode papillen zijn oedeemachtig en ontwikkelen blaren die zo groot kunnen zijn als een eidooier. Bij krabben van de uitslag lekt de vloeistof eruit. De uitslag kan extreem jeukend zijn, opgezwollen worden en een brandend gevoel veroorzaken. Tevens kan u last hebben van monddroogheid en een slechte eetlust.

De longen een regulerende functie ten behoeve van de beschermende energie van de huid. De milt zorgt voor voedingsstoffen voor de huid. Als de longen en de milt slecht functioneren, kunnen allergenen het lichaam gemakkelijk binnendringen, waardoor hitte en vocht zich ophopen. Dit veroorzaakt stagnatie in de meridianen van de huid waardoor het ontstaan ​​van een blaren met oedeem en lekkage van vloeistof.

Bloedtekort, vergezeld van wind- en droogte accumulatie

De huidletsels worden verdikt, droog en schilferig bij herhaalde terugval van het eczeem. Het kan ook korstige veranderingen ontwikkelen, een verdikte leerachtig verschijnsel. De ernst van de irritatie leidt tot littekens op de huid door te veel krabben. Als de milt niet goed functioneert, is er een afname in voedingsstoffen voor het lichaam en dit heeft invloed op de productie van bloed. Deze vermindering van de bloedtoevoer zorgt ervoor dat de huid voedingsstoffen verliest. Het wordt gevoelig voor de ontwikkeling van droogte. De huid lijkt droog, geschubd en verdikt.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.