Endometriose

Endometriose is een veel voorkomende gynaecologische aandoening, het veroorzaakt ernstige pijn tijdens en rond de menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen. Endometriose uit zich op veel verschillende manieren, waardoor het vaak lang duurt voordat een diagnose gesteld is. Meestal volgt dan een intensieve reguliere behandeling bij een gynaecoloog met operaties en medicaties. Bij een eventuele kinderwens wordt de situatie veelal nog intensiever.

Veel vrouwen met endometrioseproblemen zoeken in het complementaire circuit naar hulp. Meestal vanwege vruchtbaarheidsproblemen of menstruatie- of andere problemen, waarvan de oorzaak endometriose blijkt te zijn. Acupunctuur wordt aanbevolen in de W.H.O. indicatielijst voor gynaecologische problemen, in combinatie met fytotherapie is het erg effectief om de endometriose, de pijn en andere problemen van endometriose te verlichten en te bestrijden. Anders dan in de reguliere geneeskunde ziet de T.C.M. lichaam als één geheel. Ook zijn alle omgevingsfactoren van invloed op uw gezondheid. Er wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organen, een vrije circulatie van energie en bloed. Daarom is balans in zowel lichaam als geest van groot belang. De diversiteit aan problemen veroorzaakt door velerlei oorzaken, waarvoor een toegespitste individuele aanpak, vanuit de T.C.M.van groot belang is bij de endometriose aanpak.

Bij endometriose is er volgens de T.C.M. sprake van stagnatie. Er is geen vrije bloed- en energiecirculatie en de hormoonhuishouding is uit balans. Anders dan in de reguliere geneeskunde, gaat men binnen de T.C.M. actief op zoek naar de oorzaak. Vaak wordt er een verband gezien met een niet goed werkend immuunsysteem en een zwakke energie van de milt en de nieren. Ook de leverenergie speelt een belangrijke rol. Dit orgaan reguleert voor een groot deel de menstruatiecyclus. Als de leverenergie verzwakt is wordt er vaak een ontregelde menstruatiecyclus gezien. Tijdens de behandeling wil ik graag zoveel mogelijk weten over het verloop van de menstruatiecyclus, dit omdat het mij heel veel informatie geeft over de hormoonhuishouding alswel over de algehele gezondheid en conditie van uw lichaam. Daarnaast zien we bij endometriose vaak een koude beleving in het onderlichaam, waardoor stagnatie optreedt. Acupunctuur in combinatie met fytotherapie is erg effectief om deze koude op te heffen waardoor de problemen aanzienlijk verminderen.

Een belangrijke vraag is waar de stagnaties door worden veroorzaakt. Er is meestal niet één oorzaak voor endometriose is te duiden, meestal spelen verschillende omgevingsfactoren die een rol. Veel genoemd worden spanning en stress en te weinig rust. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de relatie tussen voeding en endometriose. Vanuit de T.C.M. speelt voeding van oudsher een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze oude wijsheid wordt langzamerhand ook in de Westerse wereld actueel. Zo geeft een verandering van lifestyle, waaronder voeding, beweging, het vinden van een goede balans tussen inspanning en ontspanning en voldoende rust voorafgaand aan en tijdens de menstruatie voor vrouwen met endometriose een zeer goed resultaat. Mocht u zich daarin willen verdiepen? In het boek “Endometriose te lijf” staat uitgebreide uitleg, met (voedings-) adviezen waar u veel aan kunt hebben.

Wat kan T.C.M. doen voor endometriose?

Afhankelijk van de mate van endometriose, de bijbehorende problemen en een eventuele kinderwens helpt een behandeling met de T.C.M. bij:

• verminderen van pijn
• reguleren van de hormoonhuishouding en menstruatiecyclus
• reductie van de endometriose in het lichaam
• herstel na operatie
• verminderen van bijwerkingen van hormonale medicatie
• verbeteren van de vruchtbaarheid
• verminderen van spanning
• verbeteren van het energieniveau

De behandeling richt zich allereerst op het bestrijden van pijn, op de endometriose door de bloed- en energie circulatie in de juiste richting te helpen. Tevens het reguleren van de hormoonhuishouding en de menstruatie is een belangrijk onderdeel van de behandeling. De ondersteuning van fytotherapie zorgt voor een betere doorstroming van de bloed- en energie circulatie.

East meets west

De behandeling van endometriose en de nevenproblemen met behulp van acupunctuur en fytotherapie is erg effectief. Het mooiste is als de behandelingen van de gynaecoloog in combinatie met de T.C.M. visie elkaar erg mooi aanvullen en tot mooie resultaten kunnen komen! In veel andere landen in Europa (bv. Duitsland), werken gynaecologen en acupuncturisten al reeds multidisciplinair bij de behandeling van endometriose. Een schitterende ontwikkeling.


Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.