Fytotherapie consult

Onderzoek en diagnose

Vanuit de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) wordt gekeken naar de energieën van alle organen. Als deze goed zijn verdeeld en makkelijk door het lichaam vloeien, hebben de mensen over het algemeen geen problemen. Wanneer deze energetica ergens in het lichaam niet meer zo makkelijk vloeit, niet voldoende of teveel aanwezig is krijgt men problemen.

Uitgebreid tijd en aandacht

Een effectieve behandeling hiervan begint met de juiste diagnose. Net als bij acupunctuur, een voedingsadvies en auriculotherapie, besteed ik dan ook veel tijd en aandacht aan het stellen van de juiste diagnose. Over het algemeen kan iedereen zijn problemen duidelijk omschrijven, deze informatie is belangrijk maar niet afdoende. Bij het stellen van een goede diagnose is er meer nodig.

Uitgebreid vragen stellen

Daarom worden er allereerst uitgebreid vragen gesteld over uw probleem. Er komen dan dingen aan bod zoals uw dagindeling, of u een ochtend- of avondmens bent, uw werkzaamheden, uw humeur en geestelijke gesteldheid, uw eetlust, slaappatroon, stoelgang, menstruatiecyclus etc. Tijdens het gehele bezoek observeer ik u en kijk naar de conditie van uw huid, nagels, haar, aanwezige sprankeling in de ogen, dat alles zegt iets over uw energiebalans.

Hierna zal aandachtig de pols gevoeld worden en naar de tong worden gekeken.

Pols

Het voelen van de pols is een belangrijk onderdeel van de gehele diagnose, het geeft veel informatie over de hoeveelheid en kwaliteit van energieën van de verschillende organen. Deze informatie verkrijg ik door op drie verschillende plekken en dieptes de pols te voelen naar eventueel aanwezige spanning, breedtes en dieptes, maar ook naar de snelheid zoals in de reguliere geneeswijze. Elke afzonderlijke plek staat voor een specifieke orgaan energie.

Tong

De tong geeft veel informatie over uw gezondheid. Bij de tongdiagnose wordt gekeken naar de vorm, kleur, eventuele aanwezigheid van kloofjes, de vochtigheid van uw tong en naar de aanwezigheid van veel of weinig beslag op uw tong. Vanwege het goed kunnen beoordelen van het beslag is het raadzaam om 48 uur van te voren uw tong niet te reinigen en voor het consult geen koffie of rode wijn te nuttigen.

Aandachtig kijken

Door aandachtig naar u te kijken, kom ik ook veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Vaak vertellen uw lichaamstaal en houding veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels zeggen iets over uw energiebalans.

Diagnose

Met al deze gegevens wordt uw energiebalans opgemaakt en gekeken waar uw disbalans oftewel uw probleem uit voortkomt. Dit leidt tot een Traditioneel Chinees Medische diagnose waar uw kruidenrecept, toegespitst op uw persoonlijke energiebalans en hulpvraag op wordt afgestemd. Dit alles komt tijdens elke behandeling terug, maar zal tijdens het eerste consult de meeste tijd in beslag nemen. De kruidenformule bestaat meestal uit meerdere kruiden, die door hun interactie elkaar versterken, elkaar sturen maar ook de eventuele bijwerkingen elimineren.

Voor mijn 2-jarige (H.B.O.) studie als herbalist, heb ik inmiddels een uitgebreide kruidenkennis en weet hoe de kruiden het meest effectief ingezet kunnen worden. Aangezien niet iedereen hetzelfde is en de kruidenrecepten op iedereen persoonlijk zijn toegespitst, kan het voorkomen dat mensen met dezelfde problemen toch een verschillend recept krijgen.

Als ik voor u het eerste recept uitschrijf, is dat meestal voor drie weken, soms korter. Om vervolgens in het volgend consult, het met u te evalueren. Zonodig wordt in verloop van de opvolgende behandelingen het recept aangepast. Verbeteringen zijn over het algemeen direct merkbaar, maar omdat het lichaam wat meer tijd nodig heeft om zich volledig te herstellen, met name bij chronische problemen zijn er vaak meerdere kruidenbehandelingen nodig.

De voorgeschreven kruiden worden over het algemeen geleverd in poedervorm. Hiervan moet u een aantal schepjes in lauw-warm water oplossen en dit mengsel opdrinken. Dit doet u driemaal daags totdat uw problemen zijn verdwenen of als het gewenste resultaat is bereikt. Als dat voor u gemakkelijker is, kunnen de kruiden ook in tabletvorm geleverd worden, daar zijn vaak wel extra kosten van de leverancier aan verbonden.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op of kijk bij “Fytotherapie vragen”.