Fytotherapie vragen

Fytotherapie is een onderdeel van de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) en wordt al eeuwenlang beoefend. Het is een holistische kijk op de gezondheid en het welbevinden van u als mens. Er wordt niet alleen gekeken naar een probleem, maar ook naar de oorzaak. Dit houdt in dat de mens een onlosmakelijk deel van zijn omgeving is. De omgevingsfactoren als klimaatomstandigheden, emoties, voeding, leefwijze, slaappatroon en beweging kunnen van invloed.

Ik kan me voorstellen dat u wellicht wat vragen heeft over de fytotherapie, hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Welke samenstelling hebben de kruiden?

Binnen de T.C.M. wordt gebruik gemaakt van kruiden met een plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong. Er wordt in een kruidenrecept zelden één kruid enkelvoudig gebruikt, omdat er dan te grote hoeveelheden van dat kruid voorgeschreven wordt en de kans op ongewenste bijwerkingen vergroot. Meestal wordt er gebruik gemaakt van kruidencombinaties in formules met kleine hoeveelheden van verschillende kruiden. Zodanig gecombineerd, dat hun hoofdacties elkaar versterken en de bijwerkingen elkaar opheffen. Juist door deze kruidencombinaties in de formules, is het mogelijk om voor elke patiënt een toegespitste kruidenformule samen te stellen. De ruwe kruiden worden bij de leverancier zorgvuldig bereid, vermalen en tot poeder of tabletten verwerkt.

De kruiden en kruidenmengsels die worden gebruikt, zijn van biologisch hoogstaande kwaliteit (dus vrij van zware metalen, pesticiden etc.) en bevatten geen substanties van beschermde planten of diersoorten. De kruiden worden door mij besteld bij de betreffende leverancier en per post bij u thuisbezorgd. Ik maak gebruik van verschillende leveranciers, toegespitst op de voor uw persoon de beste kruidenformule. Deze leveranciers doen de bereidingen van de kruiden en kruidencombinaties. Ze voldoen aan alle eisen en kwaliteitsnormen die de geneesmiddelenwet stelt aan farmaceutische producten.

Natuurlijk in balans

Het gebruik van planten en plantenextracten voor de bevordering van de gezondheid is al heel oud, zo oud als de geneeskunde zelf. Een derde van de wereldbevolking maakt gebruik van deze geneeswijze. In geneesmiddelen nemen planten en kruiden al duizenden jaren een uiterst belangrijke plaats in. In China wordt nog steeds het grootste deel van alle aandoeningen met Chinese kruidengeneesmiddelen behandeld.

Traditionele Chinese geneeskunde (T.C.M.)

De Chinese kruidengeneeskunde is één van onderdelen van de T.C.M. en misschien wel de belangrijkste. Het is al vele duizenden jaren oud, ouder dan acupunctuur. Chinese kruidengeneeskunde is natuurlijk, veilig, effectief en heeft geen bijwerkingen. Kruidenbehandelingen kunnen als op zichzelf staande therapie worden ingezet of ter ondersteuning van uw acupunctuurbehandelingen.

Onderzoek

In China wordt er nog steeds veelvuldig onderzoek gedaan naar toepassingen van kruiden en kruidenpreparaten. De meeste Chinese ziekenhuizen hebben een aparte afdeling kruidengeneeskunde en een kruidenapotheek. Moderne technieken en onderzoeken worden aangewend om de oudste geneeskunde toegankelijk te maken.

Preventie van ziekten

Een groot stuk van de kracht van de Chinese geneeskunde en dus ook van kruidengeneeskunde ligt in de preventie van ziekten. Er zijn dan ook middelen en behandelingen om de gezondheid te bevorderen, de levenskwaliteit te verbeteren, de weerstand tegen ziekten te vergroten en de levensduur te verlengen. Problemen die met een kruidenbehandeling verholpen of verlicht kunnen worden, zijn o.a. huidaandoeningen (acné, eczeem, lichen, psoriasis), constipatie, PMS-problemen, ME, MS, psychische problemen en slaapproblemen etc.

Zijn kruiden wel veilig?

De kruiden die voorgeschreven worden, zijn veilig. Als herbalist weet ik wat ik u voorschrijf en ook mijn leveranciers, waar ik mijn kruiden bestel, werkten volgens strenge voorschriften. Eventuele giftige stoffen worden zorgvuldig ontgift. Het eindproduct dat in de apotheken van mijn leveranciers belandt en wat ik gebruik, heeft een maximale geneeskrachtige werking met minimum bijwerkingen. Ik maak gebruik van verschillende leveranciers, deze maken de bereidingen van de kruiden en kruidencombinaties. Ze zorgen continue dat alles voldoet aan alle eisen en kwaliteitsnormen die de geneesmiddelenwet stelt aan farmaceutische producten.

Hoe lang duurt een behandeling met kruiden?

De gebruiksduur is afhankelijk van uw probleem, acute problemen zijn makkelijker te verhelpen dan chronische problemen. De kruiden gebruikt u net zo lang totdat uw doel is bereikt oftewel, uw problemen verdwenen of verminderd zijn. Het kan voorkomen dat de problemen weer terugkeren, als u met de kruiden stopt. Met name bij chronische problemen is het vaak prettig om preventief kruiden te blijven gebruiken, omdat het de problemen blijvend kan verlichten of verhelpen. Over het algemeen neemt u drie maal daags kruiden, in de aanbevolen hoeveelheid.

Mocht u nog vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.