Blaasproblemen

Problemen met de urinewegen kunnen heel vervelend zijn, maar gelukkig over het algemeen onschuldig. Blaasontsteking en ongewild urineverlies ofwel incontinentie, zijn de bekendste problemen. Allebei zijn het verstoringen van de “waterhuishouding” van het lichaam, met vele oorzaken. Waar dan ook een daarop toegespitste behandeling vereist is.

Blaasontsteking

Vanuit de blaas verlaat vocht via de urinebuis ons lichaam. Er kan een ontsteking van de urinebuis en de blaas ontstaan, als bacteriën van buitenaf in de urinewegen terechtkomen. Dit wordt een blaasontsteking genoemd. Vrouwen hebben een korte urinebuis dan mannen en vormt een minder goede bescherming tegen dit soort besmettingen. De oorzaken van een blaasontsteking kunnen te maken hebben met geslachtsgemeenschap, zwangerschap, menopauze of persoonlijke hygiëne. Een kenmerkend symptoom van een blaasontsteking is een drukkend gevoel net boven het schaambeen of in de onderrug, met een voortdurende aandrang om te plassen. Worden er maar kleine beetjes geplast, eventueel met bloedspoortjes. Vaak treedt een branderig gevoel op. De diagnose wordt altijd gesteld aan de hand van een urineonderzoek bij de huisarts. Worden deze problemen met name bij ouderen niet herkend, kan er incontinentie ontstaan.

Incontinentie

Bij incontinentie ofwel ongewild urineverlies is er sprake van urineverlies zonder aandrang óf juist een niet-beheersbare aandrang tot plassen. De eerste vorm ontstaat ten gevolge van zwakke bekkenbodemspieren en doet zich voor bij niezen, hoesten, rennen of lachen. Dit wordt ook wel inspannings- of stressincontinentie genoemd. Het treedt vaak op bij vrouwen na een zwangerschap of bij het bereiken van een hogere leeftijd. De tweede vorm heet ook wel aandrangs- of overloopincontinentie, het wordt bij vrouwen én mannen veroorzaakt door een blaasontsteking, diabetes, of een neurologische aandoening zoals dementie of een beroerte. Bij mannen echter meestal veroorzaakt door een prostaatvergroting.

Wat kan T.C.M. doen voor blaasproblemen?

Met een T.C.M. behandeling kunnen de nieren ondersteunt worden bij hun taak om vocht af te voeren en de doorstroming in de richting van de blaas te bevorderen. Tevens kan de behandeling zich richten op het verhogen van de weerstand, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te vermeerderen en daardoor de ontsteking bestreden wordt. In andere gevallen is een verhoging van de spierspanning rondom de blaas of de bekkenbodem gewenst, dit kan ondersteunt worden door het spierweefsel te stimuleren. In het algemeen is de kans op succes bij het behandelen van blaasontstekingen redelijk hoog te noemen, waarbij ook het preventieve karakter van de T.C.M. een rol speelt. Met name bij incontinentie is het belangrijk om de precieze oorzaak van de problemen te achterhalen om tot een succes te komen. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat acupunctuur bij bepaalde vormen van incontinentie bijzonder effectief is. Mocht u vaker last hebben van bovenstaande blaasproblemen, kunt u zich dus ook preventief laten behandelen.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.