Burn-out

Het betekent letterlijk “opgebrand zijn”. Meestal wordt het veroorzaakt door te lang onder een te grote fysieke en/of mentale inspanning te hebben geleefd. In onze huidige veeleisende maatschappij komt een burn-out helaas veel en op steeds jongere leeftijd voor. Bij een burn-out zijn alle fysieke en emotionele reserves verbruikt en is er een totaal gebrek aan energie. Dit gebrek aan energie heeft vele gevolgen, waarvan oververmoeidheid het belangrijkste symptoom is, waardoor men niet meer weet hoe van het leven te genieten. Overige symptomen zoals een negatieve houding, negatief zelfbeeld, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblematiek, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en huidproblemen kunnen voorkomen. De behandeling richt zich dan ook op deze specifieke problemen. Vooral maag- en darmproblemen en slaapstoornissen worden veel gezien bij mensen met een burn-out.

Wat kan de T.C.M. doen voor burn-out problemen?

Doordat er bij een burn-out sprake is van een groot energiegebrek zal de behandeling zich allereerst richten op het herstellen van de energiebalans. Er zal daardoor meteen een vermindering zijn van de problemen. De spanning in het lichaam zal afnemen en ook uw geest zal rustiger worden. De bijkomende problemen worden in de behandeling meegenomen. Omdat een burn-out een aandoening is die over een langere periode is ontstaan, is er vaak een langere behandelperiode nodig, dit is afhankelijk van de ernst van de problemen. Soms is een samenwerking met uw huisarts raadzaam.

Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in het lichaam en komt er meer rust in het hoofd. Voor veel mensen met een burn-out voelt dit als een verademing. Vaak heeft men zich jarenlang energiek, maar onrustig gevoeld en men eigenlijk al vermoeid was. Maar omdat er geen signaal (herkend) werd, waardoor het zo lang door kon gaan. Deze situatie van chronische spanning en niet tot rust kunnen komen, kan met behulp van acupunctuur en eventueel in combinatie met fytotherapie worden doorbroken.

Bij een burn-out zijn er in het lichaam vaak langdurig verhoogde niveaus van stresshormonen zoals cortisol, wat veel processen in het lichaam verstoort. Waardoor er allerlei lichamelijke en ook emotionele problemen kunnen ontstaan. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere de cortisolniveaus in het lichaam kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in het lichaam weer normaler gaan verlopen.

Emoties en omgeving

Bij een burn-out is er naast de fysieke uitputting, vooral ook emotionele uitputting. De behandeling besteedt niet alleen aandacht aan de fysieke problemen, maar misschien zelfs belangrijker: het emotionele aspect. Voor een acupuncturist is dit vanzelfsprekend. De visie van de T.C.M. ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Deze benadering is juist bij een probleem als een burn-out, precies wat nodig is. Ook heel belangrijk om te weten is dat de T.C.M. altijd uw leefomstandigheden en omgeving betrekt bij de gezondheid. Er wordt gekeken, waardoor u in de situatie van de burn-out terecht bent gekomen. En wat er in uw leven en leefomgeving nodig kan zijn, voor het herstel.

Fytotherapie als aanvulling op acupunctuur

Ter ondersteuning van de behandeling van een burn-out, wordt er vaak gebruik gemaakt van fytotherapie. Ik ben gediplomeerd herbalist en kan u dus ook kruiden voorschrijven, om het effect van de acupunctuurbehandeling te versterken en aan te vullen. Daarnaast worden leefstijl- en voedingstips gegeven om het herstel te bevorderen.

Weer goed in uw energie

Meestal heeft het een hele tijd geduurd voordat men in een situatie van een burn-out terecht kwam. Het herstel ervan vraagt daarom ook tijd. Het is verstandig om wekelijks te behandelen met burn-out en soortgelijke problemen. Hoeveel behandelingen nodig zijn voor herstel van burn-out is bij iedereen verschillend. Meestal zijn minimaal drie maanden nodig voordat men weer goed in de energie begint te komen. De meesten geven aan dat zij al snel, na één of enkele behandelingen verbetering ervaren. Vooral omdat er minder onrust gevoeld wordt en de diverse fysieke problemen afnemen.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.