Rheumatische aandoeningen

Meer dan 200 verschillende aandoeningen, vallen onder de noemer rheumatische aandoeningen. Er zijn tijdelijke aandoeningen zoals, een slijmbeursontsteking of een peesontsteking, deze zijn pijnlijk maar niet blijvend. En er zijn chronische aandoeningen zoals de ziekte van Bechterew, artrose, reumatische artritis en juveniele chronische artritis (JCA). De problemen bestaan voornamelijk uit zwellingen, stijfheid en pijn aan de gewrichten, waardoor bewegen moeilijk en pijnlijk is.

Een reumatische aandoening kan verschillende oorzaken hebben, acuut reuma bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten. Chronisch reuma wordt vaak veroorzaakt door en combinatie van factoren. Het immuunsysteem blijkt vaak ernstig verstoord, aanleg speelt vaak een rol, maar is nooit de hoofdoorzaak. Er moet een andere factor meespelen die de aanleg activeert. Lichamelijke overbelasting door verkeerd en/of teveel bewegen of overgewicht zorgen vaak voor verergering van de problemen. Ook door psychische of emotionele spanning kunnen de problemen toenemen.

Wat kan T.C.M. doen voor reumatische problemen?

De acupunctuurbehandeling is erop gericht de pijn te bestrijden en uw gewrichten beter te laten functioneren. Energieblokkades veroorzaken zwellingen, stijfheid en pijn en deze worden door de acupunctuurbehandeling opgeheven. Beschadigingen aan de gewrichten die inmiddels zijn veroorzaakt door de rheuma kunnen we met acupunctuur niet genezen. Wel kunnen we de verergering tegengaan, door uw immuunsysteem te versterken. Uw algemene weerstand wordt beter, waardoor de algehele kwaliteit van het leven toeneemt. Bij acute problemen zullen een aantal behandelingen voldoende zijn, bij chronische problemen zijn meestal meer behandelingen nodig en is het soms verstandig om preventieve acupunctuurbehandelingen te ondergaan.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.