Roken

Als u wilt stoppen met roken, zal dit waarschijnlijk niet uw 1e poging zijn en weet u dat het geen makkelijke opgave is. Dit heeft met name te maken met de ontwenningsverschijnselen die optreden. Behalve de lichamelijke behoefte aan nicotine, is er vooral de geestelijke afhankelijkheid die het met zich meebrengt dat stoppen met roken moeilijk maakt. De geestelijke afhankelijkheid speelt vaak op in specifieke, meestal enerverende situaties, onrust, somberheid, geïrriteerdheid, of juist op een gezellig feestje als we vrolijk zijn. Dan is het heel moeilijk om niet te gaan roken. Ook al is de lichamelijke afhankelijkheid dan allang over.
Ontwenningsverschijnselen ontstaan zodra de nicotinebehoefte van het lichaam niet meer wordt vervuld, het begint vaak met een onbehaaglijk gevoel dat kan leiden tot slapeloosheid, hoofdpijn, prikkelbaar, onrust en eetaanvallen. Het lichaam is binnen een paar weken aan de nieuwe situatie gewend, maar deze weken zijn dus het moeilijkst.

Wat kan acupunctuur doen voor rookproblemen?

Acupunctuur kan u door deze periode heen helpen, het vermindert de ontwenningsverschijnselen zodanig dat u het stoppen met roken, makkelijker kunt volhouden. Vaak verdwijnen de ontwenningsverschijnselen geheel. Het vraagt desgewenst wel daadkracht en motivatie om echt te willen stoppen met roken. Voor een blijvend resultaat zijn dat uiteindelijk de belangrijkste voorwaarden.
De behandeling zal zich richten op de lichamelijke en geestelijke aspecten van de ontwenningsverschijnselen. De longenergie wordt gestimuleerd, waardoor uw vitaliteit zal toenemen en de gevoelens van onrust en irritatie verdwijnen. U zult zich snel energieker voelen, waardoor uw motivatie en wilskracht toe zullen nemen. Gemiddeld zijn 3 behandelingen in een periode van 4 weken nodig om succesvol van het roken af te komen. Meestal wordt auriculogie ofwel ooracupunctuur toegepast, door middel van kleine verblijfsnaaldjes als ondersteuning van de behandeling.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.