Rugproblemen

Veel rugproblemen lijken veelal geen duidelijke oorzaak te hebben, behalve hernia en ischias. Meestal ontstaan rugklachten door een verkeerde beweging of houding bij iets zwaars en/of verkeerd tillen, bijvoorbeeld ‘spit’. Gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, hoge werkdruk of spanningen kunnen ook tot rugproblemen leiden. Verder kan iemands lichaamsbouw, erfelijke oorzaken, orgaanproblemen of wervelkolom afwijkingen een mede oorzaak zijn van het ontstaan van de rugproblemen.

Wat kan T.C.M doen voor rugproblemen?

De aard en de plek van uw rugprobleem kan voortkomen uit een energieblokkade elders in het lichaam, uitvoerig uitvragen en palperen is een belangrijk onderdeel voor een voor u persoonlijke toegespitste behandeling. Lage rugklachten kunnen bijvoorbeeld in verband gebracht worden met uw nierenergie. Door de behandeling goed toe te kunnen spitsen op de oorzaak van uw klachten, wordt de pijn bestreden, de spieren ontspannen en de energiehuishouding weer in balans gebracht. Waardoor de vaak bijkomende klachten als slapeloosheid en vermoeidheid snel zullen verdwijnen.

Vaak krijgen mensen last van pijn in de onderrug door een verkeerde werk- of zithouding. Maar ook door te zwaar tillen of door plotseling een verkeerde beweging te maken. Een andere veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten is een te hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan beweging. Hiernaast kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De acupuncturist zal daarom zoveel mogelijk willen weten over de specifieke omstandigheden waarbinnen de klachten zijn ontstaan. Zo’n uitgebreide analyse is niet alleen nodig om de klachten te verhelpen, maar ook om deze te voorkomen.

De symptomen kunnen heel verschillend zijn
Je staat op uit een stoel en bukt om een papiertje op te rapen. Plotseling voel je een hevige pijnscheut en je kunt nauwelijks meer overeind komen. Dit is een bekend voorbeeld van acute lage rugpijn. Maar de klachten kunnen ook minder acuut optreden. Een zeurende pijn die langzaam verergert bijvoorbeeld, of pijn die uitstraalt naar de benen. De gevolgen van lage rugpijn zijn voor iedereen verschillend: het kan leiden tot houdingsafwijkingen of tot moeite hebben met zitten of nauwelijks kunnen staan of lopen. Ook slaapproblemen komen veelvuldig voor. Meer bewegen kan onderdeel zijn van de therapie, in andere gevallen is juist absolute rust vereist. Soms zal de acupuncturist de behandeling combineren met massage en oefeningen.

Helpt acupunctuur mij van mijn lage rugklachten af?
Acupunctuur kan met name op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning veel betekenen. Ook kunnen gewrichtsblokkades worden opgeheven waardoor al snel een vermindering van klachten optreedt, of verdwijnen deze zelfs geheel. Bij acute klachten zijn enkele behandelingen vaak al voldoende voor een merkbaar effect. Bij chronische klachten zijn hiervoor meestal meer behandelingen nodig. Wanneer er sprake is van blijvend rugletsel zoals bij ernstige slijtage, kan acupunctuur alleen een symptoombestrijdend karakter hebben. In periodes met verergering van de klachten kun je dan altijd een beroep doen op je acupuncturist voor het bestrijden van de pijn.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.