Voedingsvragen

De (5-elementen) voeding is een onderdeel van de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) en wordt al eeuwenlang beoefend. Het is een holistische kijk op de gezondheid en het welbevinden van u als mens. Er wordt niet alleen gekeken naar een probleem, maar ook naar de oorzaak. Dit houdt in dat de mens een onlosmakelijk deel van zijn omgeving is. De omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn: klimaatomstandigheden, emoties, voeding, leefwijze, slaappatroon en beweging.

Ik kan me voorstellen dat u wellicht wat vragen heeft over (de 5-elementen) voeding, hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Inzichten veranderen snel en vaak hoort men tegenstrijdige adviezen

Bekend is bijvoorbeeld de verdeeldheid over het gebruik van melk en melkproducten. Die worden vaak aangeprezen als onmisbare voeding, met name ten behoeve van onze botten. Voor baby’s en kleuters is melk inderdaad nodig, maar voor volwassenen is het vaak juist af te raden. Zo is bijvoorbeeld uit diverse onderzoeken gebleken dat Aziatische vrouwen die geen melk of melkproducten gebruiken, maar veel sojaproducten eten, aanmerkelijk minder last hebben van botontkalking na de overgang. Terwijl Westerse vrouwen die over het algemeen veel melk of melkproducten gebruiken, hier juist veel last van hebben. Tegenwoordig weet men dat melk, bij voeding die al veel dierlijke eiwitten bevat, geen goede calciumbron meer is. Door het teveel aan dierlijk eiwit, worden er juist mineralen aan de botten onttrokken. Het klink altijd zo simpel. In botten zit kalk, in melk zit ook kalk, dus zal melk wel goed zijn voor de botten. Maar zo simpel zit het dus niet, helaas.

Niet wat je eet, voedt je lichaam, maar wat je kunt verteren

Er kan van een voedingsmiddel niet altijd zomaar gezegd worden dat het gezond is of niet. Het voedingspatroon moet in zijn geheel en per persoon bekeken worden. Want wat voor de ene persoon goed is, hoeft dit niet voor een ander te zijn.

Eten is ook emotie

Een ander probleem is dat mensen vaak wel weten wat goed voor ze is, maar desondanks slagen ze er niet in zich aan een gezond voedingspatroon te houden. Het eetpatroon wordt meer door emoties bepaald, dan door het verstand. Als men emotioneel niet goed in balans is, wordt het moeilijker zeker op de langere termijn, om zich aan onze goede voornemens te houden. Vaak is er daarom meer dan alleen een voedingsadvies nodig, om een verandering in voeding te laten slagen. Ik probeer daarom tijdens een consult in te schatten, wat voor methoden er ingezet kunnen worden om uw algemene balans te verbeteren. Als het lukt om gedurende langere tijd een beter voedingspatroon te volgen, dan leidt dat vanzelf ook weer tot een verdere verbetering van een disbalans.

Staat uw vraag er niet bij of geïnteresseerd in een afspraak, neemt gerust contact met mij op.