Vruchtbaarheid

Men hoeft niet per definitie vruchtbaarheidsproblemen te hebben om een energiebalancerende acupunctuurbehandeling te ondergaan. Het zou heel goed zijn om het preventief in te zetten bij een zwangerschapswens en om een eventuele kans op miskraam te verkleinen.

Als men wel vruchtbaarheidsproblemen ervaart is acupunctuur zeker een waardevolle behandeling. Het is uit onderzoek gebleken dat het de kans op een zwangerschap verhoogd en de kans op een miskraam verkleind. Zowel langs de natuurlijke weg of als u in het reguliere circuit bijgestaan wordt middels IUI, IVF, ICSI behandelingen. Er is vaak sprake van energieblokkades die door middel van acupunctuur verholpen kunnen worden. Die de doorstroom van de energie weer op gang laat komen en alle weefsels zoals de baarmoeder, eierstokken en de bloedvoorziening, die nodig zijn voor een gezonde zwangerschap en baby, goed voedt.

Wat kan T.C.M. doen voor vruchtbaarheid?

Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om de kans van slagen te vergroten en de belasting van een IUI, IVF, ICSI traject te verlagen, is acupunctuur een goede behandeling, er is gebleken dat de kans op zwangerschap dan aanzienlijk toeneemt. Het herstelt de energiebalans in het lichaam, wat een positief effect heeft op de menstruatiecyclus, hormoonhuishouding, kwaliteit van de eicellen en bij mannen ook op de kwaliteit van de spermacellen. Hierdoor vergroot u de kans op een (natuurlijke) zwangerschap en wordt de kans op een miskraam verkleind.

Aanvullend op een reguliere vruchtbaarheidsbehandeling heeft acupunctuur de volgende effecten:

  • reguleert de menstruatie
  • stimuleert de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder
  • verbeterd de doorbloeding en verdikking van het baarmoederslijmvlies
  • verbeterd de kwaliteit van de eicel
  • verbeterd de kwaliteit van de spermacellen
  • vermindert het samentrekken van de baarmoeder bij terugplaatsing
  • vermindert de bijwerkingen van de medicatie

Omdat een vruchtbaarheidsbehandeling vaak ook emotioneel een intensief traject is, kan acupunctuur u ook daarbij helpen om rustiger te worden en het gevoel van vertrouwen te laten groeien. Dit zal de kans op een succesvolle behandeling verhogen. Bij behandelingen voor IUI, IVF, ICSI is het raadzaam om 6-8 weken van te voren een afspraak te maken voor een behandeling.

Wat kan T.C.M. doen voor vruchtbaarheidsproblemen?

Acupunctuur bij mannelijke onvruchtbaarheid
Acupunctuur kan de vruchtbaarheid van de man aanzienlijk verbeteren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op de spermakwaliteit en –kwantiteit. Het aantal, de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert vaak opvallend na behandeling met acupunctuur. De resultaten kunnen zodanig zijn dat geen IVF of ICSI-behandeling nodig is, maar voor een minder belastende behandeling als IUI gekozen kan worden. En soms blijkt zelfs een natuurlijke zwangerschap toch mogelijk. De reguliere medische wetenschap biedt mannen met vruchtbaarheidsproblemen weinig oplossingen. Aandacht voor verbetering van de zaadkwaliteit is er meestal niet. Vaak wordt al snel gekozen voor IVF of zelfs ICSI , ingrijpende behandelingen die vooral voor de vrouw erg belastend zijn. Dat is jammer want de Traditionele Chinese Geneeskunde biedt veel mogelijkheden om de mannelijke vruchtbaarheid te verbeteren. Daarmee kunnen mannen een actieve bijdrage leveren aan het vruchtbaarheidsproces.

Vruchtbaarheid is een heel belangrijk aandachtsgebied in onze praktijk. Door scholing, stages en jarenlange ervaring hebben wij hiermee een omvangrijke expertise opgebouwd. Wekelijks begeleiden wij ongeveer 75 vrouwen en mannen bij hun kinderwens. Vooral patiënten die via medische hulp zoals IUI, IVF/ICSI en/of via donor zwanger proberen te raken. Maar ook patiënten die geen gebruik (meer) willen of kunnen maken van vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook begeleiden wij veel patiënten met een verleden van (herhaalde) miskramen. Daarnaast helpen wij patiënten zonder medische voorgeschiedenis die hun kansen op een natuurlijke zwangerschap willen vergroten.

Klik hieronder voor ons laatste artikel (v.a. blz. 6) in Freya MagazineOf klik hieronder voor onze blogs op Kinderwensbloggers.com

Acupunctuur voor vruchtbaarheid van vrouwen én mannen
Wij behandelen zowel alleenstaanden als paren met diverse samenlevingsvormen. En, belangrijk om te weten: acupunctuur kan helpen de vruchtbaarheid bij vrouwen én mannen te verbeteren. Onze begeleiding is gericht op de best mogelijke conditie voor een zwangerschap, een goed verloop van de zwangerschap en een goede bevalling.

Veel patiënten geven aan dat ze zich door de acupunctuurbehandelingen beter voelen. Ze krijgen meer energie en voelen zich rustiger. De fysieke en emotionele belasting van een vruchtbaarheidstraject worden daardoor veel beter te verdragen.

Uiteindelijk hopen wij natuurlijk dat alle inspanningen leiden tot een vervulde kinderwens, maar daar kunnen wij uiteraard helaas geen garanties voor geven. Al zien wij wel heel vaak goede resultaten in onze praktijk. Bij onbegrepen onvruchtbaarheid maar ook bij heel complexe vruchtbaarheidsproblemen. Jaarlijks melden ongeveer 100 patiënten dat ze zwanger zijn geworden. Wat exact de rol van onze acupunctuurbehandelingen daarin geweest is, zullen we echter nooit weten.

Het is ons doel om vrouwen en mannen, van diverse leeftijden en met verschillende (medische) achtergronden zo vruchtbaar, rustig en gezond mogelijk voor te bereiden op een poging hun kinderwens te vervullen. Samen met ons ervaren team doen wij daarvoor ons uiterste best.

Kinderwens en Chinese geneeskunde
Zwangerschap en het krijgen van kinderen lijken zo vanzelfsprekend. Maar voor veel vrouwen én mannen is dat helaas niet zo. Bij ongeveer één op de zes stellen gaat dit niet vanzelf. Volgens de WHO (World Health Organisation) zoekt ongeveer 15% van de stellen hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Steeds meer mensen maken bij vruchtbaarheidsproblemen gebruik van de Chinese geneeskunde, vaak naast de reguliere geneeskunde. Verminderde vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen zijn al sinds 1979 vermeld op de WHO indicatielijst voor acupunctuur. Diverse wetenschappelijk onderzoeken bevestigen de positieve effecten van acupunctuur op de vruchtbaarheid.

Acupunctuur bij vruchtbaarheidsproblemen en IUI/IVF/ICSI
De oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn heel divers. Veel voorkomend zijn endometriose, PCOS (polycysteus ovarium syndroom), PMS (pre menstrueel syndroom), anovulatie, POF (prematuur ovarieel falen/vervroegde overgang) DES (gevolgen van het medicijn diëthylstilbestrol), problemen met de eierstokken of eileiders, immuunproblemen, antisperm antibody en verminderde zaadkwaliteit of -kwantiteit. Maar bij veel patiënten is de oorzaak “onbegrepen”. Vrijwel al deze oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zien we wekelijks in de praktijk. Daardoor zijn wij heel goed bekend met de complexiteit van vruchtbaarheidsproblemen. En we zijn uiteraard goed op de hoogte van wat er allemaal komt kijken bij medische trajecten zoals IVF.

Ondersteuning vruchtbaarheid op latere leeftijd
Veel van onze patiënten hebben te maken met tijdsdruk en spanning vanwege hun leeftijd. Maar juist als je door je leeftijd te maken hebt met verminderde vruchtbaarheid kan acupunctuur veel voor je doen. We helpen veel patiënten van 35+ en 40+ bij het verbeteren van hun vruchtbare conditie. Lees hierover meer in ons blog “Vruchtbaarheid en/op leeftijd”

Aandacht voor emoties bij kinderwens
Kom je voor begeleiding bij je kinderwens naar onze praktijk? Dan bespreken we natuurlijk eerst uitgebreid je hele medische voorgeschiedenis. En de mogelijkheden om je conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Maar we kijken niet alleen naar het medische dossier. Even belangrijk is aandacht voor de emoties rond je kinderwens. Zwangerschappen in je omgeving, onbegrip of goedbedoelde adviezen waar je boos of verdrietig van wordt. Dit leidt vaak tot blokkades in je lijf. Met behulp van acupunctuur en gesprekken kunnen we helpen om deze emoties ruimte en plaats te geven. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen. Een vrije doorgang van energie in je hele systeem speelt in de Chinese geneeskunde een heel belangrijke rol. Zowel fysiek (bij vruchtbaarheid bijvoorbeeld in het bekkengebied) als emotioneel.

Hoe kan acupunctuur de vruchtbaarheid van de vrouw verbeteren?
Allereerst met het reguleren van de cyclus. We optimaliseren de lengte van de cyclus, behandelen eventuele klachten zoals PMS en reguleren het bloedverlies. Daarnaast stimuleren we de bloedcirculatie in de eierstokken en baarmoeder en kunnen de eisprong en de groei van de eicel verbeterd worden. We versterken de energie van alle betrokken gynaecologische organen. Heel belangrijk is het verbeteren van de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies. Tot slot zorgt acupunctuur voor rust en vermindering van stress. Wat weer bijdraagt aan het reguleren van de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

Koude in de baarmoeder
Bij de diagnose bekijken we ook altijd of je mogelijk last hebt van koude in de baarmoeder. Dit wordt vaak genoemd als oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen. Een tekort van de Yang-energie van organen zoals de nieren kan hierbij een rol spelen. Koud eten en drinken en externe koude kunnen hiervan een oorzaak zijn. Deze situatie van Yang-leegte (koude) kunnen we verbeteren met behulp van moxa, een moxa-lamp (warmte) en Chinese kruiden.

Acupunctuur bij IVF
Bij medisch begeleide zwangerschapspogingen zoals IVF richten wij de behandeling op vermindering van de bijwerkingen van medicatie. En op vermindering van pijn en stress bij puncties. Ook zorgt het voor rust in de baarmoeder om baarmoedercontracties na terugplaatsing te voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling voorafgaand aan de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. Wij proberen altijd op de ochtend van de terugplaatsing een behandeling te plannen. Dit kan bij ons ook in het weekend. Maar als iemand wat verder weg woont levert dit soms meer stress op dan dat het goed doet. Dan spreken we soms liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. Wij bekijken per patiënt en situatie wat op dat moment het verstandigst is.

Samengevat, wat doet acupunctuur voor de vruchtbaarheid van de vrouw:
Reguleert de cyclus (optimaliseren lengte, behandelen klachten zoals PMS, reguleren bloedverlies, regelmatige eisprong).
Reguleert de hormoonhuishouding.
Vermindert stress.
Versterkt de energie van alle betrokken gynaecologische organen.
Verbetert de functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit van eicel.
Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
Vermindert kans op miskraam.
Vermindert pijn en stress bij puncties.
Versterkt (en indien nodig, kalmeert) het immuunsysteem.
Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
Verbetert opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
Vermindert bijwerkingen van medicatie.
Acupunctuur bij onvruchtbaarheid van de man
Wij zijn ook gespecialiseerd in de behandeling van vruchtbaarheidsproblemen bij de man. We maken daarvoor naast acupunctuur ook vaak gebruik van kruiden. We zien hiervan vaak heel goede resultaten in onze praktijk. Meer informatie over de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid vind je hier. En informatie over onderzoek naar acupunctuur en mannelijke onvruchtbaarheid hier.

Praktische informatie
Wanneer starten?
Het is belangrijk om circa twee maanden van tevoren te starten met acupunctuur en Chinese kruiden. Deze tijd is nodig om een goede basis(conditie) te creëren voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. Mocht dit niet lukken; enkele acupunctuurbehandelingen vooraf kunnen de situatie al verbeteren. Het is verstandig om tijdig contact op te nemen omdat er door drukte een wachtlijst kan zijn.

Hoe vaak behandelen?
Tijdens de eerste periode worden vrouwen één keer per week behandeld. Als dit niet mogelijk is, dan één keer per twee weken. Sommige vrouwen worden gedurende een langere periode behandeld en gaan dan bijvoorbeeld één keer per maand. Er is geen standaard behandelschema. De behandeling wordt individueel op de diagnose en aan de fase van de cyclus aangepast. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF (en soms ook bij IUI) wordt de behandeling op het gebruik van de medicatie en de stappen van de vruchtbaarheidsbehandeling afgestemd. Voor mannen is meestal maar één keer in de twee tot drie weken een acupunctuurbehandeling nodig.

Kan het ook in het weekend?
Behandeling voorafgaand aan punctie of terugplaatsing is bij ons ook in het weekend mogelijk.

Is behandeling ook ná terugplaatsing nodig?
De weken die volgen na een terugplaatsing zijn vaak erg stressvol. Wij raden daarom ook in die periode een behandeling aan. Om de kans op innesteling te vergroten en vooral ook om de rust te kunnen bewaren. En voor veel patiënten die een vruchtbaarheidsbehandeling hebben ondergaan en/of een verleden hebben van (herhaalde) miskramen brengen de eerste zwangerschapsweken veel spanning met zich mee. Daarom behandelen we vaak tot en met de derde zwangerschapsmaand, ook om het risico op een miskraam te verminderen.

Alleen acupunctuur of ook kruiden?
Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden. Ter versterking van de nierenergie en de doorbloeding. Dit zijn, net zoals bij de acupunctuurbehandelingen, geen standaard kruidenformules. Wij zijn gediplomeerd en ervaren herbalist en stellen voor iedere patiënt een kruidenrecept samen, gebaseerd op de diagnose en fase van cyclus/behandeling/zwangerschap. Wij bestellen deze kruiden bij een erkend bedrijf waar kruiden van goede kwaliteit verwerkt worden. De kruiden worden aan je toegestuurd in de vorm van kleine tabletjes. Het is dus niet nodig om zelf een ingewikkelde kruidenthee te trekken. De kosten zijn ongeveer 30 euro per maand, te betalen aan het kruidenbedrijf.

Algemene adviezen
Veel patiënten willen weten wat zij naast de behandeling met acupunctuur en kruiden zelf kunnen doen om de conditie voor een zwangerschap te verbeteren. Ook hiervoor geven wij graag individueel advies. Maar er zijn wel enkele algemene tips te geven. Het is heel belangrijk om gezond te eten en te leven om lichaam en geest zo gezond mogelijk voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Dus vroegtijdig stoppen met roken en drinken (ook de mannen), driemaal daags vers en gezond eten, regelmatig leven en gedoseerde lichaamsbeweging. Meer rust en externe stress proberen te verminderen, minder afspraken in de agenda (ook sociale afspraken). En interne stress, angst, spanning, verdriet en jaloezie gedoseerd toelaten. Bij de diagnose en behandelingen is er altijd aandacht voor de balans in lichamelijke en geestelijke conditie. Wij helpen onze patiënten bij het (her)vinden van deze balans.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.