Zwangerschap

Gedurende een zwangerschap gebeurd er ontzettend veel in uw lichaam, de hormoonhuishouding veranderd, wat allerlei typische zwangerschapsproblemen kan veroorzaken. De meest voorkomende zijn, (ochtend-) misselijkheid, vermoeidheid, lage rugpijn, brandend maagzuur en het vasthouden van vocht. Emotioneel gebeurd er ook van alles, u voelt zich misschien kwetsbaarder en minder stabiel. Deze problemen gaan meestal na een tijdje weer over. Maar helaas is dat niet altijd zo, soms verergeren uw problemen. Medicijnen zijn dan vaak geen optie omdat ze niet in combinatie met de zwangerschap gebruikt mogen worden en hebben vaak vervelende bijwerkingen. Hierin kan acupunctuur veel uitkomst bieden en verlichting bieden.

Wat kan T.C.M. doen voor zwangerschap?

De zwangerschapsproblemen worden met behulp van acupunctuur op een natuurlijke manier en zonder bijwerkingen behandelt. De behandeling richt zich erop om de energiebalans in het lichaam te herstellen en de hormoonbalans weer in evenwicht te brengen. Daarnaast worden ook uw specifieke problemen behandelt en zal u zich snel energieker en beter voelen. Vooropgesteld worden er tijdens een zwangerschap nooit naalden in de buik gezet.
De volgende problemen kunnen met succes behandelt worden:

 • Misselijkheid
 • Zwangerschapsjeuk
 • Maagproblemen
 • Obstipatie
 • Hoofdpijn
 • Rug-en bekkenpijn
 • Harde buik
 • Hoge bloeddruk
 • Extreme vermoeidheid
 • Angst en/of paniekaanvallen
 • Oedeem
 • Dreigende miskraam of bij een miskraamverleden
 • Slaapproblemen
 • Stuitligging
 • Bevalling die uitblijft

Bij een stuitligging of een bevalling die uitblijft kan acupunctuur er voor zorgen dat de baby weer goed gaat liggen. De kans op succes is het grootst als de behandeling in ongeveer de 33e of 34e week wordt gestart. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit met behulp van acupunctuur 25% vaker lukt als in het reguliere circuit. Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn van de bevalling te verzachten.

“Zwangerschapsklachten horen er nu eenmaal bij” krijg je vaak te horen als je vertelt dat je last hebt van bijvoorbeeld misselijkheid, vermoeidheid of ook nog eens obstipatie. Maar als de klachten erg lastig worden of zo heftig dat je er niet meer normaal mee kunt functioneren wil je graag een oplossing. Acupunctuur kan je helpen om de klachten te verlichten. Zonder bijwerkingen en veilig voor moeder en kind.

Tijdens de Corona-periode zijn we er ook voor je. We zijn nu online geopend en kunnen zo toch veel voor je betekenen.

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lijf en je leven. De interne huishouding in je lichaam en ook je toekomst moeten ineens voor meer personen worden ingericht. Daardoor kun je tijdens je zwangerschap lichamelijk en geestelijk wat uit balans raken.

Acupunctuur bij zwangerschapsklachten
Veel voorkomende gezondheidsklachten tijdens de zwangerschap zijn misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, obstipatie, vocht vasthouden en rugpijn. Ook kun je soms last hebben van somberheid of zijn er gevoelens van angst en spanning, bijvoorbeeld voor de bevalling. Heb je tijdens je zwangerschap andere gezondheidsklachten die niet met je zwangerschap te maken hebben ? Ook dan kun je veilig met acupunctuur behandeld worden. Goed om te weten omdat je tijdens je zwangerschap veel medicijnen niet mag gebruiken.

Acupunctuur voor welke zwangerschapsklachten?
De acupunctuurbehandeling bij zwangerschapsklachten is gericht op herstel van je lichamelijke en geestelijke balans. De behandeling kan bepaalde energieën stimuleren, maar ook afremmen. De klachten zijn vaak wisselend per fase van de zwangerschap. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde staat in iedere fase van de zwangerschap de energie van een ander orgaan centraal.

De volgende klachten kunnen vaak met succes met acupunctuur worden behandeld:

misselijkheid
maagklachten
hoofdpijn
rugpijn
extreme vermoeidheid
aambeien
slaapproblemen
zwangerschapsjeuk
constipatie
onrustige benen (restless legs)
harde buik
hoge bloeddruk
angst, depressie (klik voor onderzoek), paniekaanvallen
dreigende miskraam of miskraamverleden (klik voor onderzoek)
herstel na miskraam en bevalling (ook mogelijk met alleen Chinese kruiden)
Hoe werkt acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid ?
De meest gehoorde zwangerschapsklacht is zwangerschapsmisselijkheid. Vooral in de eerste drie maanden, maar soms ook later in de zwangerschap als je maag door de groeiende baarmoeder in de verdrukking komt. Bij de behandeling wordt meestal eerst de energetische werking van de maag versterkt. Daarnaast wordt een eventueel onderliggende disharmonie hersteld. Daarmee bedoelen we dat de oorzaak van een klacht als misselijkheid niet alleen bij de maag hoeft te liggen. Er kunnen ook andere organen en energieën bij betrokken zijn. De Chinese Geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies en samenhang van de organen. Daarnaast is een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest van groot belang. Daarom richt de behandeling zich ook op de opheffing van blokkades. Tot slot bespreken we samen welke dieetadviezen kunnen helpen om je misselijkheid te verminderen.

Acupunctuur bij stuitligging
Als je baby in stuitligging ligt, kan acupunctuur helpen om je baby rond de 34e week van de zwangerschap om te laten draaien. Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum uit 2010 wijst uit dat dit dankzij een behandeling met acupunctuur in de 33e en 34e week maar liefst 25% vaker gebeurt dan wanneer er geen acupunctuurbehandeling plaatsvindt! Bij stuitligging behandelen wij een specifiek acupunctuurpunt dat ervoor kan zorgen dat de baby voor de bevalling ‘spontaan’ draait. Veel verloskundigen en gynaecologen zijn er inmiddels mee bekend dat acupuncturisten bij een stuitligging kunnen behandelen. We raden je wel aan om dit vooraf met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken.

Dreigende miskraam of een miskraam-verleden
We begeleiden veel mensen om zwanger te raken en zwanger te blijven. We doen dit vaak tot aan week 12 van de zwangerschap. Acupunctuur kan namelijk helpen om de kans op een miskraam te verkleinen. Naast acupunctuur werken wij daarbij meestal met Chinese kruiden. Op onze pagina over onvruchtbaarheid vind je daarover meer informatie.

Met acupunctuur bevalling voorbereiden en op gang brengen
Acupunctuur kan ook goed helpen bij de voorbereiding op de bevalling. Dat kan vanaf de 37e week. De acupunctuurbehandeling richt zich op het toevoegen van energie en verminderen van spanning. Als je tegen of over je uitgerekende datum loopt, kan acupunctuur de bevalling op gang brengen.

Met behulp van acupunctuur helpen we jou om te ontspannen, heel belangrijk als je bijvoorbeeld bang bent voor je bevalling. Daarnaast helpt het om je lichaam klaar te maken voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld het verweken van de baarmoedermond en het versterken van de energie die zorgt voor effectieve weeën. De ontsluiting kan daardoor soepeler verlopen, het kan de duur van de bevalling verkorten en helpen om de bevallingspijn beter te verdragen.

Acupunctuur bij herstel na zwangerschap
Een zwangerschap en bevalling vragen een enorme hoeveelheid energie. En meteen daarna volgt een drukke tijd met de zorg voor een baby. Het is heel normaal dat het even duurt voordat alles weer in balans is. Acupunctuur en ook Chinese kruiden kunnen je helpen bij je herstel. En als je bent bevallen met een keizersnede kan acupunctuur helpen bij het herstel van de buikwond. Borstvoedingsproblemen, vermoeidheid na de bevalling en postnatale depressie kunnen ook behandeld worden door de acupuncturist.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.