Hooikoorts

Behandeling van hooikoorts met behulp van acupunctuur
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Vooral de pollen van de berk en vaneen onopvallende plant als bijvoet (Artemisia vulgaris) zijn vaak de boosdoeners.

Een grote variatie in overgevoeligheidsreacties
Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen!

Wat kan T.C.M. doen voor hooikoorts problemen?

Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?
Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zullen we de behandeling daar op richten. Wij doen dit door heel dunne naaldjes op verschillende punten op het lichaam aan te brengen en de energiestroom te reguleren. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn.

Pas op voor kleurloze bloemen
Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter is dan genezen, raden wij aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere windbestuivende planten en bomen.Van planten en bloemen die door insecten worden bestoven, heb je geen last. Dit zijn in het algemeen kleurrijke bloemen (de eerder genoemde bijvoet heeft een tros van onbeduidende grijze bloemen).

Wetenschappelijk onderzoek bij acupunctuur en hooikoorts
Hooikoortspatiënten zijn mogelijk gebaat bij acupunctuur. Het vermindert het aantal klachten en patiënten hebben minder geneesmiddelen nodig. Dat blijkt uit een onderzoek onder 422 personen met gras- en pollenallergie uitgevoerd door onder andere het Berlijnse medische centrum Charité. De deelnemers kregen 12 acupunctuursessies, 12 placebosessies of geen behandeling.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.