Kanker

De diagnose kanker verandert een mensenleven in één klap. Naast fysieke problemen en pijnen heeft kanker grote invloed op het emotionele welzijn van de mens. Helaas kan de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) kanker niet genezen, maar het kan wel heel goed helpen de lichamelijke en mentale problemen te verlichten of zelfs weg te nemen.

Onzekerheid

Na de diagnose kanker breekt een periode van grote onzekerheid aan, waarin de meesten vaak gespannen en angstig zijn. Deze onzekerheid kan veel vergen. Daarnaast doen zich soms ernstige fysieke problemen voor, niet alleen als gevolg van de ziekte maar als gevolg van de behandelingen. De bijwerkingen van chemotherapie, hormoontherapie, immunotherapie en bestraling kunnen heftig zijn. De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, misselijkheid, huidklachten, gevoelloosheid in handen en voeten (neuropathie), smaakverlies en concentratieverlies. Hormoontherapie kan daarnaast ook overgangsklachten geven. Deze bijwerkingen kunnen er toe leiden tot moedeloosheid en verlies van energie om de behandeling goed te doorstaan.

Complementair

De T.C.M. is een belangrijke aanvulling op de reguliere behandeling. Het kan bijwerkingen en problemen tijdens en na de behandeling verminderen. Soms verdwijnen ze er zelfs door. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren, en kan helpen de behandelingen beter te doorstaan.

Wat kan de T.C.M. doen voor kanker?

Kort en simpel gezegd wordt met een T.C.M. behandeling de energiehuishouding weer in balans gebracht, zowel lichamelijk als mentaal, waardoor bovengenoemde problemen kunnen verminderen of verdwijnen. Dit komt doordat door de behandeling energieblokkades of energietekorten worden opgeheven. Bijvoorbeeld in het geval van vermoeidheid, is er duidelijk sprake van een energietekort. De behandeling zal zich in eerste instantie erop richten de energie te voeden. Bij problemen als misselijkheid is de behandeling vooral gericht op het verbeteren van de spijsvertering. Na de uitgebreide intake wordt er een plan opgesteld dat helemaal is afgestemd op de specifieke situatie en problemen.

Verder is de kans groot dat tijdens een behandeling de spanning in het lichaam afneemt en de geest rustiger wordt. Deze ontspanning kan een positief effect hebben op de gezondheid en uw welbevinden. U gaat zich er fitter en sterker door voelen, waardoor u de behandelingen fysiek beter aan kunt. Het is ook waarschijnlijk dat u emotioneel meer in balans komt. Dat kan heel waardevol zijn in een periode waarin er al veel te verwerken is. Misschien heeft u er behoefte aan stil te staan bij wat er allemaal gebeurt en gebeurd is. Het kan zijn dat de kijk op het leven verandert. Hierbij kan de T.C.M. ook een waardevolle ondersteuning voor zijn.

Wanneer beginnen?

T.C.M. behandelingen geven de beste resultaten als er tegelijk met de reguliere behandelingen mee wordt gestart. De kans is dan het grootst dat eventuele bijwerkingen niet optreden of de heftigheid ervan wordt beperkt. Maar het is nooit te laat, want ook in een later stadium kan het zinvol zijn om te beginnen. Ook langer bestaande problemen kunnen dan verminderen of zelfs verdwijnen. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is geheel afhankelijk van de situatie en de heftigheid van de problemen.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.