Miskraam

Niet alleen bij zwanger worden, maar ook bij zwanger blijven biedt de Chinese Geneeskunde veel mogelijkheden. Als acupuncturist gespecialiseerd in vruchtbaarheidsproblemen behandelen wij daarom ook veel vrouwen die te maken hebben met (herhaalde) miskramen. Wij zien zwangere vrouwen die bang zijn voor een miskraam, vooral na een vruchtbaarheidsbehandeling. En vrouwen met een verleden van één of meerdere miskramen. Hun kinderwens geeft vaak angst voor een volgende miskraam. Daarnaast begeleiden wij ook veel vrouwen bij het herstellen van een miskraam.

Tijdens de Corona-periode zijn we er ook voor je. We zijn nu online geopend en kunnen zo toch veel voor je betekenen.

Chinese Geneeskunde en (herhaalde) miskramen
In China en andere Aziatische landen is het heel gebruikelijk dat vrouwen én mannen bij een kinderwens hun levensstijl en voedingspatroon vroegtijdig aanpassen. Een goede voorbereiding en verbetering van de vruchtbaarheid verhoogt de kans op een gezonde doorgaande zwangerschap. Als je zwangerschap desondanks toch eindigt in een miskraam, is er vanuit de Chinese Geneeskunde veel aandacht voor herstel na de miskraam en het voorkomen van een volgende miskraam. Daarvoor is wel eerst een goede diagnose nodig. Want welke disbalans, leegte of stagnatie belemmert het in stand houden van je zwangerschap? Naast informatie over je miskraam willen wij alles weten over het patroon van je menstruatiecyclus en het totaalbeeld van je gezondheid. De termen die we daarbij gebruiken zijn anders dan je vanuit de Westerse geneeskunde gewend bent. Zo brengt de Chinese geneeskunde miskramen vaak in verband met een zwakke nierenergie of de leegte van de energie van het bloed. De Chinese geneeskunde kijkt namelijk anders naar de functies van en samenhang tussen de organen, aanvullend op de Westerse visie. Naast een mogelijke zwakke nierenergie en bloedleegte kunnen er nog vele andere oorzaken een rol spelen bij (herhaalde) miskramen.

Wat kan T.C.M. doen voor miskraam problemen?

Acupunctuur ter voorkoming van miskraam
Met behulp van acupunctuur, meestal gecombineerd met Chinese kruiden, werken we aan het herstellen van de balans en het verbeteren van de condities voor een doorgaande zwangerschap. Dat gaat vooral om:

Verbeteren van opbouw en doorbloeding van baarmoederslijmvlies, benodigd voor een goede innesteling.
Verminderen van baarmoedercontracties.
Verbeteren van de hormoonhuishouding, waaronder vooral ook het voor een goede zwangerschap benodigde niveau van progesteron.
Versterken van de energie en bloedcirculatie van alle betrokken gynaecologische organen.
Verminderen van stress en spanning: heel belangrijk bij de angst voor een miskraam! Het kalmerende en slaapbevorderende effect van de acupunctuurbehandeling zorgt voor geestelijke en lichamelijke rust tijdens de zwangerschap.
Reguleren van het immuunsysteem. Dit is vooral van belang bij een overactief immuunsysteem als ongezonde reactie op de zwangerschap.
Goed om te weten: wij behandelen ook patiënten die te maken hebben met herhaalde miskramen en/of (secundaire) onvruchtbaarheid als gevolg van een geconstateerde immunologische afwijking. Wij stemmen onze behandelingen af op het behandelplan van de gynaecoloog en immunoloog en onderhouden met deze specialisten contact. Acupunctuur en Chinese kruiden werken dan aanvullend op de reguliere behandeling om het immuunsysteem te reguleren.

Op onze pagina over vruchtbaarheid lees je meer over hoe acupunctuur werkt voor het versterken van je vruchtbaarheid. Een goede vruchtbare conditie van vrouwen én mannen vergroot de kans op een doorgaande zwangerschap.

Aandacht voor emoties bij miskramen
Een miskraam is een heftige en verdrietige ervaring. Bij angst voor opnieuw een miskraam draag je deze ervaring mee. Minstens zo belangrijk als je medische dossier is daarom aandacht voor de emoties rond je miskraam en kinderwens. Verdriet en angst kunnen leiden tot blokkades in je lijf. Met behulp van acupunctuur en gesprekken kunnen we je helpen om deze emoties ruimte en plaats te geven. Daardoor kan de energie weer beter gaan stromen. Heel belangrijk, want een vrije doorgang van energie in je hele systeem speelt in de Chinese geneeskunde een hoofdrol. Zowel fysiek als emotioneel.

Acupunctuur bij dreigende miskraam
Ben je zwanger en heb je te maken met een dreigende miskraam met menstruatie-achtige krampen en bloedingen? Met behulp van acupunctuur en Chinese kruiden kunnen we dan een poging doen om je baarmoeder tot rust te brengen, de baarmoedercontracties te verminderen en de bloeding te stoppen. Ook al hebben we hier positieve ervaringen mee; het biedt echter geen garantie voor een succesvol vervolg van de zwangerschap. Vooral niet als de oorzaak gelegen is in een embryonaal defect waaraan acupunctuur helaas niets kan veranderen.

Acupunctuur bij missed abortion
Ook bij een missed abortion kunnen wij je helpen. Als je de verdrietige boodschap hebt gekregen dat het vruchtje niet meer in leven is weet je dus dat je een miskraam gaat krijgen, maar alleen niet wanneer. Dit kan een paar dagen maar ook weken duren. Een heel moeilijke situatie, emotioneel en lichamelijk, vooral ook omdat je je meestal nog zwanger voelt met bijbehorende zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid. Je krijgt meestal de keuze voor een curettage, het opwekken van de miskraam met behulp van medicatie of, tot een bepaalde termijn, afwachten totdat je lichaam via de natuurlijke weg je zwangerschap beëindigt. Goed om te weten is dat acupunctuur effectief kan zijn bij de natuurlijke weg. Door bepaalde punten aan te prikken kan je lichaam gestimuleerd worden tot een natuurlijke miskraam. Zodat je in de rust van je eigen omgeving afscheid kunt nemen van je zwangerschap.

Herstel na miskraam
Na een miskraam krijg je vaak te horen dat je maar snel moet proberen om weer zwanger te raken. De Chinese Geneeskunde heeft hierop een andere visie. Een miskraam vraagt veel energie. Het kost tijd om daar van te herstellen, conditie op te bouwen en je vruchtbaarheid te versterken voordat je opnieuw probeert zwanger te raken. Onderschat ook niet het emotionele aspect. Een miskraam is een ingrijpende ervaring. Je emoties daarbij verdienen evenveel aandacht als je lichamelijke herstel. Meestal is er minimaal drie maanden nodig om te herstellen van je miskraam en je vruchtbaarheid te versterken voor een nieuwe zwangerschapspoging.

Acupunctuur, in combinatie met Chinese kruiden, kan echt het verschil maken bij het fysieke en emotionele herstel van je miskraam. Je hormonen in balans, je cyclus weer op gang, je energie weer opgebouwd en je vruchtbaarheid versterkt: deze goede basis geeft je meer rust en vertrouwen bij je volgende zwangerschapspoging!

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.