P.C.O.S.

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn.

“De meeste vrouwen ontdekken PCOS wanneer ze stoppen met de anticonceptiepil vanwege een kinderwens”

Wat er gebeurt bij PCOS

Bij PCOS zijn de waarden van verschillende hormonen verhoogd. Daarnaast is de waarde van het FSH (follikel stimulerend hormoon) onvoldoende. Het FSH zorgt er voor dat de eiblaasjes rijpen.

Hoe herken je PCOS?

Je kan PCOS herkennen aan dat je eisprong/ovulatie uitblijft en dus ook je menstruatie. Hierdoor zijn je menstruatiecycli vaak lang en onregelmatig en kun je dus als vrouw minder vruchtbaar zijn. Daarnaast veroorzaakt PCOS vaak acne, overbeharing en gaat soms samen met overgewicht.

“PCOS komt voor bij 5 tot 10% van alle vrouwen”

Wat kan T.C.M. doen voor P.C.O.S. problemen?

PCOS binnen de TCM

Binnen de TCM valt PCOS onder de ovulatie stoornissen. Er kunnen meerder oorzaken aanwezig zijn. Deze oorzaken noemen we ook wel patronen. Vaak zijn dit verstoringen van bepaalde organen en meridianen. De namen van de organen kan je niet vergelijken met de organen die wij kennen. Het zijn de organen vanuit de fysiologie, functie en pathologie vanuit de TCM. Daarom zijn ze met een hoofdletter geschreven. We noemen het ook wel een orgaan en meridiaansysteem.

Oorzaken van PCOS binnen de TCM

Het kan zijn dat een eiblaasje niet voldoende rijpt door een Nier of een Bloed Leegte. Je kan dit zien als een tekort aan voedingsstoffen. Het kan ook zijn dat er een verstoring is in de interactie tussen de eierstokken, de hypofyse en hypothalamus. Dit kan gebeuren door een Hart of Lever Qi stagnatie, Slijm-Damp obstructie of een Bloed stagnatie. Soms is het complex en is er een combinatie van verstoringen aanwezig.

Wat kan TCM doen?

Om uit te zoeken welk patroon er speelt is het belangrijk eerst goed uit te zoeken hoe de PCOS bij jou tot uiting komt. Hier wordt in de intake uitgebreid op in gegaan. Bij de patronen horen nog andere symptomen. Vaak ben je er niet eens bewust van dat deze symptomen ook mee kunnen spelen en dat er een relatie kan zijn tussen deze symptomen en de PCOS. Deze patronen kunnen worden bevestigd door het voelen van je pols en het kijken naar je tong.

Acupunctuur en kruiden

Binnen de TCM wordt PCOS met acupunctuur en kruiden behandeld. De behandeling is gericht op het verbeteren van het aanwezige patroon, bevorderen van een eisprong/ovulatie en het reguleren van je menstruatiecyclus. Binnen drie tot zes maanden kun je zien dat je menstruatiecyclus weer korter en regelmatiger wordt.

Frequentie van de behandeling

Gestart wordt met wekelijks 1 behandeling gedurende 3 weken. Hierna 2 behandelingen per maand in combinatie met kruiden voor de duur van 3 tot 6 maanden.

“Benieuwd naar een ervaring? Lees binnenkort hier het verhaal van Annelotte.”

Wat kan je zelf doen?

Vaak wordt er aan mij gevraagd wat je er zelf nog aan kan doen. Veel van mijn cliënten met PCOS zijn erg gebaat bij zo puur en zuiver mogelijk eten. Geen geraffineerde suikers, weinig tot geen gluten en zuivelproducten en geen toegevoegde smaakversterkers. Dit lijkt vaak onmogelijk maar met wat studie kan je een heel eind komen. ‘De hormoonfactor’ of ‘Greenhappiness’ kunnen je hiermee goed op weg helpen. Ik werk ook samen met een voedingsconsulent. Mocht je daar interesse in hebben dan kan ik je daarmee in contact brengen.

Naast pure en zuivere voeding hebben veel cliënten nog baat bij D-Chiro-Inosito (DCI). Meer informatie hierover kun je vinden op www.pcos-solutions.nl

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.