Stress

Iedereen voelt wel eens spanning of stress. Dat is heel normaal. Maar als dit wat langer duurt en je onvoldoende van je (in)spanning herstelt, kun je daar uitgeput van raken. En uiteindelijk terechtkomen in een toestand van overspannenheid of burn-out. Om deze fase te voorkomen of hiervan te herstellen is acupunctuur een heel geschikte therapie. Het helpt om de lichamelijke ongemakken bij stress te verminderen en de stress beter te hanteren. In onze praktijk hebben we veel ervaring met behandeling van klachten zoals stress, overspannenheid en burn-out. Veel patiënten geven aan dat ze zich door de acupunctuurbehandelingen rustiger en meer in balans voelen en beter in hun energie komen. We vertellen je graag hoe acupunctuur kan helpen bij stress.

Stress en stresshormonen
Bij stress komt er een natuurlijk reactiepatroon op gang. Direct, door het aanmaken van adrenaline, wat ons concentratievermogen en prestaties kan versterken. Duurt de situatie van stress wat langer, dan komen er nog meer mechanismen op gang. Je lichaam probeert de aanhoudende stress te weerstaan. Stresshormonen zoals cortisol, geproduceerd in de bijnieren, gaan een grotere rol spelen. Een langdurig verhoogd stressniveau verstoort je energiebalans waardoor veel gezondheidsklachten kunnen ontstaan.

Stress voorkomen
De juiste balans vinden in inspanning en ontspanning is belangrijk om stress te voorkomen. En luisteren naar de waarschuwingssignalen van je lichaam. Klachten zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, spierspanning, hoofdpijn of slapeloosheid kunnen bijvoorbeeld een signaal zijn van stress. Helaas is het niet altijd mogelijk om situaties van stress te vermijden. Een hoge werkdruk, verhuizing, scheiding of een sterfgeval kunnen veel stress veroorzaken. Een ingrijpende gebeurtenis of ongeval kan zelfs hevige stress veroorzaken en leiden tot een posttraumatische stressstoornis. In alle situaties, van lichte tot hevige stress, kan acupunctuur helpen om je stressniveau te verlagen en stressgerelateerde klachten te verminderen.

Wat kan T.C.M. doen voor stress problemen?

Hoe helpt acupunctuur bij stress?
Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur onder andere cortisolniveaus kan beïnvloeden. Door het verlagen van de hoeveelheid stresshormonen kunnen diverse processen in je lichaam weer normaler gaan verlopen. Ook kan het de aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals serotonine beïnvloeden. Hogere niveaus hiervan kunnen zorgen voor meer rust en een betere slaapkwaliteit. En als je ’s nachts beter slaapt, kun je overdag meer aan. Door de diep ontspannende werking van acupunctuur vermindert de spanning in je lichaam en komt er ook meer rust in je hoofd.

Energiebron aanvullen
Naast een algemene kalmerende werking richten we onze behandelingen ook op je orgaansysteem. De Traditionele Chinese Geneeskunde kijkt namelijk op een andere manier naar de functie en samenhang van je organen. Door een langdurige overbelasting wordt bijvoorbeeld je nier-yin uitgeput. Dat kun je zien als een belangrijke energiebron waarin je reserves zijn opgeslagen. Acupunctuur helpt deze energie weer op te bouwen. Het opheffen van eventuele blokkades is ook van belang. Een vrije doorgang van energie is volgens de Chinese Geneeskunde een voorwaarde voor een goede gezondheid. Bij een stress kan deze energiestroom verstoord zijn.

Acupunctuur helpt bij gezondheidsklachten door stress
Bij patiënten met stress zien wij vaak heel diverse klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie– en potentiestoornissen en verhoogde bloeddruk. De behandeling richt zich ook op deze specifieke klachten. Vooral maag- en darmproblemen en slaapstoornissen komen veel voor bij stress. Volgens de Chinese Geneeskunde kan dit duiden op problemen met de leverenergie. Vaak werken we daarom eerst aan het verbeteren van de leverenergie en daarna aan het opbouwen van de basisenergie (nier-yin).

Emoties en omgeving
Bij stress gaat het naast lichamelijke vaak ook om emotionele klachten. We besteden daarom niet alleen aandacht aan de lichamelijke klachten, maar minstens zo belangrijk is het emotionele aspect. Voor een acupuncturist is dit heel gebruikelijk. De Chinese Geneeskunde ziet lichaam en geest namelijk als één geheel. Ook heel belangrijk om te weten is dat de Chinese Geneeskunde altijd je leefomstandigheden en omgeving betrekt bij je gezondheid. We bekijken dus ook samen de situatie die stress veroorzaakt. En wat er in jouw leven en leefomgeving nodig kan zijn voor je herstel.

Terug naar “Welke aandoeningen worden behandelt in de praktijk”.