T.C.M.

Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.)

De Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) is een van de oudste geneeswijze ter wereld en wordt tegenwoordig ook bij ons in het Westen steeds meer toegepast. De Chinese artsen gebruikten hun kennis al duizenden jaren geleden om de natuurlijke weerstand en pijndrempel te verhogen en om de levenslust te vergroten. Deze Oosterse filosofie beschrijft en verklaart de samenhang tussen levensstijl, ziekte en gezondheid.

Zienswijze

Volgens de Chinese zienswijze is de mens onlosmakelijk verbonden met de natuur oftewel de omgeving. Door het zorgvuldig observeren van de natuur om hen heen kregen Chinese artsen al eeuwen geleden, toen men in Europa nog afhankelijk was van druïden en tovenaars, inzicht in het functioneren van het menselijk lichaam. Met deze kennis werden medische theorieën gevormd die ontwikkeld werden tot een concreet geneeskundig systeem met een eigen fysiologie, diagnostiek en bijbehorende behandelmethoden, de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.). Het kan ziekten verhelpen en problemen verlichten en doeltreffend worden ingezet ter preventie van problemen en ziekten.

Harmonie

Harmonie is het leidende principe binnen de T.C.M., leven in harmonie met de natuur om ons heen, met haar wisselende seizoenen, onze sociale omgeving zoals familie, vrienden en collega’s. Tegelijkertijd gaat het om de harmonie in onszelf, de balans tussen lichaam en geest. Dit gedachtegoed komt voort uit de Yin-Yang theorie, die werd gebruikt om de natuur in al haar aspecten te verklaren. Verstoring van de harmonie veroorzaakt disbalans, wat vervolgens problemen en ziekten kan veroorzaken. Het streven naar harmonie bevordert de gezondheid.

Een geheel

De T.C.M. kijkt dus niet alleen naar de problemen en/of ziekte, maar ook naar de totale mens en diens plaats in het geheel. Problemen en/of ziekte, ontstaat volgens de T.C.M. wanneer de mens niet meer in staat is de harmonie te handhaven. Het stelt dat het zelfhelend vermogen van de mens, het beste medicijn is. Deze behandelmethoden en hulpmiddelen hebben dan ook allemaal tot doel, het regenererend vermogen van het menselijk lichaam te bevorderen. Pas dan is het weer in staat de balans zelfstandig te handhaven.

Binnen de T.C.M. wordt meestal gebruik gemaakt van meerdere verschillende behandelingsmethoden:

Meer informatie over de eerste zeven genoemde behandelwijzen van PUUR vind je hier.

Mocht u vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact met mij op.