Acupunctuurvragen

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Medische geneeswijze (T.C.M.) en wordt al eeuwenlang beoefend. Het is een holistische kijk op de gezondheid en het welbevinden van u als mens. Er wordt niet alleen gekeken naar een probleem, maar ook naar de oorzaak. Dit houdt in dat de mens een onlosmakelijk deel van zijn omgeving is. De omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn: klimaatomstandigheden, emoties, voeding, leefwijze, slaappatroon en beweging.

Ik kan me voorstellen dat u wellicht wat vragen heeft over acupunctuur, hieronder heb ik de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet.

Hoe werkt acupunctuur?: meridianen & fascia

De T.C.M. beschrijft onder andere 12 hoofdmeridianen en 8 extra meridianen. Elke meridiaan vertegenwoordigt een bepaalde functie binnen ons lichaam en geest. Wanneer u fysieke of mentale klachten hebt, is de energiebalans in het lichaam verstoord. Door het aanprikken van de juiste combinatie van acupunctuurpunten, wordt het lichaam geactiveerd om zijn natuurlijke balans te herstellen. Er wordt dan gebruik gemaakt van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Uit Westers geneeskundig onderzoek is gebleken, dat alle meridianen en de acupunctuurpunten in ons lichaam op locaties liggen waar ‘fascia’ elkaar raken. Fascia zijn vliezen om onze spieren, botten, organen, zenuwen, bloedvaten en lichaamsholtes. Deze verbinden alle systemen van het lichaam met elkaar als een netwerk. Tussen de raakpunten van deze fascia bevindt zich een vloeistof. De lading van deze vloeistof worden met de acupunctuurnaald beïnvloedt, waardoor stofjes vrijkomen die informatie overdragen. Zo kun je met een acupunctuurnaald spieren ontspannen of de energiestroom in het lichaam ‘resetten’.

Kunnen problemen worden verholpen of verlicht?

Uiteenlopende problemen variërend van vermoeidheid, pijn of hooikoorts kunnen met acupunctuur worden verholpen of verlicht. Zo zijn er acupunctuurpunten die pijnstillend werken doordat door de acupunctuurnaald stoffen in de hersenen worden vrijgemaakt (endorfines) die een zelfde werking hebben als pijnstillers. Kijkt u hier voor de indicatie lijst van het WHO.

Akelig of eng idee?

Misschien vindt u acupunctuur of het prikken met naalden een akelig of eng idee. Dit heeft waarschijnlijk te maken omdat u niet weet wat u kunt verwachten. Enige uitleg kan u misschien geruststellen. Het inbrengen van de acupunctuurnaalden gebeurt met zeer dunne en buigzame steriele wegwerpnaalden, waardoor het prikken zelf niet of nauwelijks pijnlijk is. Nadat de naald is gezet, kunt u eventjes een tinteling voelen. Dit noemen we “Dè Qi”, dit is een teken dat er een activatie in het lichaam ontstaat. De acupunctuurnaalden bij klassieke lichaamsacupunctuur, blijven ongeveer 20-30 minuten zitten, dit is afhankelijk van uw leeftijd en uw probleem. Bij auriculogie oftewel ooracupunctuur blijven ze ongeveer 20 minuten zitten. Er kan hierbij ook gebruik gemaakt worden van “verblijfs”- naaldjes of korreltjes, dit zijn superkleine steriele naaldjes of korreltjes van bijvoorbeeld koolzaad, waar ik na plaatsing een klein pleistertje overheen plak. Deze kunt u dagelijks (meermaals) activeren door ze even te masseren. De kleine ooracupunctuurnaaldjes kunnen maximaal 1 week blijven zitten, de verblijfskorreltjes kunnen langer blijven zitten.

Wanneer géén acupunctuur?

Misschien is het overbodig en vanzelfsprekend…..

Bij acute hevige problemen of ongerustheid, neemt u natuurlijk meteen contact op met de reguliere westerse gezondheidszorg. Oftewel u belt uw huisarts, de plaatselijke spoedpost of 112.

Mocht u nog vragen hebben of geïnteresseerd in een afspraak, neemt u gerust contact op.